Jan Bureš: Španělské nemovitosti padají, Merkelová na YouTube

19.07.2012 9:45

Začíná to být stará obehraná písnička. Start evropského obchodování se nese na vlně pesimismu a investoři mají strach, tentokrát především kvůli dalšímu propadu španělských nemovitostí (nejrychlejší od začátku krize) a varování kancléřky Merkelové před řadou nedořešených euro-problémů, které přicházejí jen dva dny před důležitým setkáním euro-skupiny (ministři financí eurozóny).

Jan Bureš: Španělské nemovitosti padají, Merkelová na YouTube
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dvě eura

Začíná to být stará obehraná písnička. Start evropského obchodování se nese na vlně pesimismu a investoři mají strach, tentokrát především kvůli dalšímu propadu španělských nemovitostí (nejrychlejší od začátku krize) a varování kancléřky Merkelové před řadou nedořešených euro-problémů, které přicházejí jen dva dny před důležitým setkáním euro-skupiny (ministři financí eurozóny). Když se ale odpoledne rozezní zvon na newyorské burze, jako by mávnutím kouzelného proutku zažene všechny obavy a pozornost se přesune k dobrým výsledkům amerických firem.
 
Pozitivní efekt americké výsledkové sezóny není ničím novým. Z minulosti ale víme, že dokáže zamést větší problémy pod koberec pouze na omezenou dobu. Zpravidla se jedná o prvních čtrnáct dní, ve kterých odreportují největší americké společnosti. Tentokrát může být radost z amerických korporátních výsledků ještě kratší.
 
Může ji pokazit především zmiňované páteční setkání euro-skupiny, na kterém se mají doladit detaily pomoci španělským bankám.Otevřené zůstávají dvě důležité otázky. Budou Němci chtít, aby finální záruky za kapitálovou pomoc bankám nesl Madrid? A budou do přiznání ztrát tlačeni také seniorní držitelé dluhopisů španělských bank? Španělsko si přitom nemůže delší období nejistoty dovolit. Kromě zmiňovaného rekordního propadu nemovitostí, poslední čísla ukázala silný pokles bankovních depozit (za poslední měsíc o více než 7 mld. eur) a nárůst špatných úvěrů.
 

Pokud páteční dohoda Španělska s eurozónou v důležitých otázkách zklame (finální záruky ponese Madrid a ztráty budou vykazovat i seniorní držitelé dluhopisů), může Madrid čelit dalšímu nebezpečnému růstu výnosů. Z tohoto pohledu bude zajímavá již dnešní španělská aukce dluhopisů a investoři budou po očku sledovat také hlasování o uvolnění pomoci Španělsku v německém parlamentu. Kancléřka Merkelová ale nenechala nic náhodě a nedávno na YouTube spustila kampaň, která má Němce přesvědčit, že peníze pro Madrid jsou správná věc.


Jan Bureš
Hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla