Jan Bureš: Týden ve znamení brexitu, obchodních válek a slabého českého průmyslu

07.10.2019 21:42

V uplynulém týdnu čísla z USA ukázala, že geopolitická nákaza pomalu začíná být cítit i v největší světové ekonomice. Mizernou náladu v průmyslu tentokrát doprovodila i horší nálada v sektoru služeb a smíšené zprávy z amerického trhu práce. Poklesy akcií ale v souhrnu nebyly tak výrazné, protože současně rostly sázky na snižování amerických sazeb (v říjnu je pravděpodobnost přes 80 %).

Jan Bureš: Týden ve znamení brexitu, obchodních válek a slabého českého průmyslu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Tento týden je na data v USA i v Evropě slabší a do centra pozornosti se dostanou vystoupení centrálních bankéřů, brexit a obchodní jednání mezi Čínou a USA. Naopak v Česku dostaneme pořádnou nadílku nových makro-čísel včetně průmyslu a inflace.  

Do Washingtonu míří čínská delegace, která má ovšem podle zpráv agentury Bloomberg návrh pouze dílčích ústupků v několika málo oblastech a o klíčových otázkách státní podpory nebo průmyslové politiky není údajně připravena vůbec otevřít debatu.
Do klíčového týdne současně míří brexit. Příští týden je na programu summit EU k brexitu a zatím jsou jakékoliv proti-návrhy Borise Johnsona pro Irsko i EU těžko přijatelné - pokud nedojde k průlomu v jednáních v tomto týdnu, roste pravděpodobnost, že bude muset Boris Johnson požádat EU o další odklad brexitu (zákonná lhůta je do 19.10.). I když je Boris Johnson v nezáviděníhodné situaci, některé průzkumy během víkendu ukázaly, že jeho podpora v Británii stále spíše narůstá.

V Česku dnes ráno nastartoval domácí várku čísel průmysl, který meziročně poklesl o 1,2%. A tentokrát nešlo pouze o těžební průmysl a energetiku, ale jako by slabé Německo začínalo pomalu ale jistě ovlivňovat i klíčový zpracovatelský průmysl. Rozhodně zatím však nejde o žádnoudramatickou nákazu. I po započtení slabšího průmyslu, náš nowcast pro třetí kvartál ukazuje na růst české ekonomiky ve třetím kvartále o 0,4% (mezikvartálně).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

11:34 Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

Denní glosa Jiřího Weigla