Jan Bureš: Výnosy španělských a italských dluhopisů atakují historická minima

10.08.2016 11:45

Evropské akcie dál rostou. Pro eurové investory je přes řadu rizik jednoduše těžké akciový trh opustit primárně proto, že výnosy “bezpečných” dluhopisů jsou dál nebezpečně nízko. Přes opatrný návrat inflace v eurozóně do kladných vod se výnos německého desetiletého dluhopisu dál pohybuje okolo -0,10 %.

Jan Bureš: Výnosy španělských a italských dluhopisů atakují historická minima
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Podle agentury Bloomberg (ZDE) byly ještě v uplynulém roce výhodné pro eurové i japonské fondy investice do amerických dluhopisů, které nabízejí vyšší výnos. Situace se ale změnila s tím, jak ECB srazila sazby hlouběji do záporu. Postupný pokles eurových sazeb (EURIBOR za posledních 12 měsíců nepřetržitě klesá) výrazně rozšířil také rozpětí mezi krátkými eurovými a americkými sazbami.To výrazně prodražuje evropským investorům zajištění proti pohybu eurodolaru - zajištěný výnos desetiletého amerického dluhopisu je tak ve finále prakticky stejný jako výnos německého desetiletého dluhopisu.

Euroví investoři v takové chvíli v honbě za vyšším fixním výnosem raději sáhnou po italském nebo španělském desetiletém dluhopisu. I proto výnosy španělských desetiletých dluhopisů stejně jako jejich rozpětí vůči německým dluhopisům atakují historická minima z dubna minulého roku. A podobně je to přes veškeré napětí v bankovním sektoru a na politické scéně i v Itálii, kde se výnos desetiletého dluhopisu vrátil do těsné blízkosti 1 %. Investoři si také mohou být jisti, že minimálně do března 2017 bude na trhu živit poptávku po eurových dluhopisech také ECB svými nákupy.

Jan Bureš
finanční analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …