Jan Campbell: Králové jsou nazí

21.06.2016 9:59

Výraz Králové jsou nazí, je odvozen ze známé Andersenovy pohádky. Jeho význam v kontextu současnosti je v tvrzení, že v každé rodině a společenství jsou tzv. černé ovce, které vidí, že královské šaty nejsou právě nejlepší. Jinými slovy i dnes platí, že naši králové by mohli chodit lépe oblečeni a chovat se lépe. Takové vidění králů však hodnotí moderní strážci králů a naše policie jako pomluvu, proto začínáme dostávat každý svůj díl.

Jan Campbell: Králové jsou nazí
Foto: Archiv
Popisek: Jan Campbell

Právě ukončený kalendářní týden dokázal řadou událostí – včetně tzv. vládní krize v ČR, manévry NATO, prodloužení sankcí EU, Peterburgské mezinárodní ekonomické fórum, vraždy poslankyně ve Velké Británii, vražda policisty ve Finsku, kolektivní trestání Rusů ve sportu kvůli dopingu, vítězství italské opoziční právničky, Virginie Raggi, v místních volbách v Římě a v neposlední řadě i utonutí 13 dětí v Karelijském jezeře – pravdivost významu titulku příspěvku. Protože jsou naši králové nazí, vznikla nutnost zabývat se východem ze situace, hledáním řešení a následků, tj. vypracováním dopadových analýz.

Manévry NATO a prodloužení sankcí EU zviditelnily protiklad, podobný protikladu pádu parašutisty a pampelišky. Parašutista řídí pád padákem staticky, proto se může zranit, nebo i zabít. Pampeliška, bez hlavy, svalů a mozku “řídí“ svůj pád dynamicky. Proto je nesmírně těžké, prakticky nemožné, najít zlámanou pampelišku po pádu i během velmi silného větru. Protiklad, který přiblížily manévry NATO, referendum ve Velké Británii a prodloužení sankcí EU, lze formulovat buď jako potřebu, chtíč či přání mít evropské Německo, nebo Německou Evropu. V obou případech bude Německo pod kontrolou USA. V obou případech můžeme definovat protiklad, ale řešit ho sami nesmíme, i když máme schopnost ho řešit sami. Evropa ztratila svoji suverenitu a různorodost se ztrácí před očima.

Vražda britské poslankyně, jejíž skutečný motiv se v představitelné době nedovíme. Byli jsme již ujištěni, že se jedná o nemocného člověka-vraha. Odporná vražda dala ale možnost britským a evropským politikům se domluvit na zrušení referenda. Tuto šanci politikové propustili. Tím způsobují prodloužení konfliktu a pokračování oslabení bez tak již oslabené EU. Kdo by totiž referendum nevyhrál, vždy to bude těsná prohra jak pro EU, tak i Británii.

Kapitál a hnůj jsou cenné komodity

Premiér Cameron propustil možnost vzniklou možností zrušit elegantně referendum. A využít zrušení pro reflexi svého zrádcovského konání a přípravu vlastního odchodu z politické scény během blížícího se partajního sjezdu konservativců. Mohl si připravit kariéru konzultanta-parazita, jako jeho předchůdce Blair a podobní. Zrušením referenda mohla být získaná pauza využita pro reflexi všech politických stran v UK a EU. Současně by pauza ušetřila EU a EK králům, angažovaným občanům a plebejům v EU mnoho bezesných nocí v době hledání odpovědí na otázky, co teď s Británií po referendu, jak řešit protiklady uvedené v předešlém odstavci, které patří do vojenských trendů a mnohé neuvedené. V nich se nachází další protiklad, metastazující v organismu společnosti, která chce pro nás jenom dobré, který lze popsat přirovnáním: kapitál a hnůj přináší nejvíce dobra, když se rozhazují.

Problém je samozřejmě komplexní. Kapitál a hnůj jsou cenné komodity, podobně jako schopnost a vědění, jak správně hnůj rozhazovat. Je tomu proto, že finanční oligarchie umí sama rozhazovat a akumulovat kapitál, na jedné straně, na straně druhé neumí a nemůže současně sama rozhazovat hnůj. Na to má sluhy. Tito dnes mluví jak o neživém (finančním), tak i živém (lidském) kapitálu, ale nemluví o člověku a důstojnosti. Současně ignorují, že hnůj, tj. odpad (organický a neorganický), neživý a živý (člověk) je cenným materiálem, tj. kapitál, který nelze hodnotit pouze jednostranně, a je potřeba ho recyklovat. Jak řešit všechny tyto protiklady, když současná vědecká a politická argumentace se řídí Aristotelovou logikou nepřipouštějící protiklady a jednotu v různorodosti, tj. pluratitu světa?

Uvedené popsal již v letech 1445-1449 významný německý myslitel Nicolaus Cusanus (1401-1464), který mimo jiné tvrdil, že kruh se stává nekonečnou přímkou při minimálním zaoblení. Uzavřená a neuzavřená forma, je jedno a totéž. Proto je realistické a férové si připustit, že chlív může vyčistit, stejně jako kapitál a hnůj dobře rozhodit v současné situaci, kdy se rozhoduje výlučně na základě finančních parametrů, a to i v případě strašení Brexitem, pouze konflikt.

Tajemství ukryté v protikladu musí být zachováno

S konfliktem, včetně vojenského a v různých formách, se konečně a přesvědčivě odtají pro zbytek, tj. většinu společnosti, všechna zbývající tajemství kapitalismu, kterým tato většina společnosti nenávratně propadla. Strach této většiny z celistvosti, jednoty protikladů, pramení z neschopnosti si umět představit, že kruh a přímka jsou jedno a to samé, že kvantové objekty jsou současně i částice, a že ve zjednodušené řeči kapitalismu, akumulace kapitálu, znamená jistou cestu k otroctví, ve kterém se ztrácí cenné hodnoty pro člověka: svobodný čas, individuální kreativita a schopnost jejich využití.

Uvedené hodnoty jsou však natolik drahé a spásonosné pro člověka a společnost, že cena každého konfliktu, který nepovede k vyhlazení života na Planetě, ale k odstranění odpadu, bude oprávněná. Proto konflikt, podobně jako ostatní reality a myšlení obsahují (v sobě) protiklady, tj. je A, a současně ne-A. Podobně jako sporná predikovatelnost evolučního systému nemůže popřít samotnou evoluci. Tajemství ukryté v protikladu musí být zachováno, protože jinak by došlo ke zničení různorodosti, tj. i samotných protikladů. To vyžaduje pokoru. Současný vzdělávací systém bez pre – a postnatální výchovy urychluje růst naučené ignorance, tj. nemožnosti poznat nutnost jednoty protikladů.

Tak nějak to formuloval Nicolaus Cusanus, od roku 1459 generální vikář ve Vatikánu, ve svém díle De quadratura circuli (Kvadratura kruhu), De visione Dei (Vize o Bohu) a dalších. Zmiňuji se o nich, protože obohatily společnost, lékařství (měření pulsu, rozsévající brýlová linsa), ovlivnily práci Giordano Bruno, Gottfrieda Leibnitze a dalších, a zůstaly právě z důvodů naučené ignorance veřejnosti neznámé až do 19. století. Dnes, ve 21. století, kdy nemáme čas, ztrácíme schopnost využívat volný čas a kreativitu ve svůj prospěch si neuvědomujeme, že pýcha je základem smrtelného hříchu, a předchází pádu. Proto se nacházíme nad mnohými propastmi na cestě životem společně s našimi králi. Ti jsou nazí. Co s nimi, co s námi? Stáváme se odpadem, protože si sami sobě dovolujeme, aby se nám zatočila hlava při pohledu dolů, do politických, bezpečnostních, sportovních, kulturních a dalších trhlin. Dovolili jsme si být poražení ve vlastním konfliktu se svědomím, zradili myšlenku míru a jednoty v různorodosti a dostali strach z nejistoty. Souhlasu netřeba.

Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…