Jan Campbell: Nedůvěra v Moskvě

14.06.2017 10:40

Nedůvěra provázela První kongres mezinárodní unie NGO Assembly of People of Eurasia (Shromáždění národů Eurasie).

Jan Campbell: Nedůvěra v Moskvě
Foto: Archiv
Popisek: Jan Campbell

Kongres, který se konal od 27. do 29. května v Moskvě (www.eurasie-congress.org) byl organizován na základě rozhodnutí Mezinárodní komise sjezdu. Ta zasedala v Moskvě 2. Listopadu 2016. Komisi tenkrát tvořili zástupci Arménie, Běloruska, Bulharska, Černé Hory Finska, Francie, Izraele, Kazachstánu, Kyrgyzstánu, Moldávie, Rakouska, Ruska, SRN, Srbska, Tádžikistánu, Turkmenistánu, a Turecka. Jestliže jsem nějaký stát zapomenul, neudělal jsem to záměrně.

Zmiňuji se o kongresu z několika důvodů. 1) Kongresu se účastnilo cca 1.600 osob z 60 zemí, včetně pozorovatelů. Nevím o žádném oficiálním účastníkovi nebo pozorovateli z ČR. 2) Jednání kongresu obsahovalo 40 panelových vystoupení a tzv. kulatých stolů. Mimo jiné se hodnotil projekt OBOR (One Band, One Road – Pásmo a Stezka). OBOR byl předmětem nedávné konference v Pekingu (14. a 15. 5.), které se mimo jiné účastnil prezident Zeman. 3) Byla diskutována potřeba duchovní harmonie, přátelství a spolupráce, včetně role tzv. veřejné diplomacie, protože nedůvěra občanů ve státech organizátorů kongresu nabývá neočekávaných rozměrů a stává se pro moc nekontrolovatelnou. Jestliže se lidé dříve radovali bez IT pomůcek, to dnes lze konstatovat málo opravdové radosti s IT pomůckami. Přetvarování lidského vědomí pokračuje, brzdí rozvoj, proto někteří organizátoři a účastníci kongresu vnímají kongres jako „spořitelnu myšlenek moudrosti národů.“

Do kategorie „spořitelny myšlenek moudrosti národů a tzv. veřejné diplomacie, která samozřejmě nemá a nebude mít sílu národní diplomacie suverénního státu, přiřazuji projekt iniciovaný slovenským režisérem a sponzorem Petrem Kašákem (ART FORUM 21 Slovakia) Dějiny sebevědomí – Diplomaté bez pasů. Tento vědecko vzdělávací projekt, který odborně vede historik PhDr. Dušan Kováč DrSc. (slovenskou část) a doc. PhDr. Felix Černoch, CSc. (českou část) vznikl a rozvíjí se v rámci nastupujícího stého výročí vzniku Československé republiky (2018) má své opodstatnění. V době nekonečných reforem vzdělání, úpadku národního sebevědomí a hodnot, aktuálnost projektu je nepopiratelná. V minulém roce, za předsednictví Slovenské republiky v EU, byl proto vydán první svazek, nečekajíc na ukončení projektu.

Zbývající dva budou ukončeny včas k oslavám stoletého výročí založení ČSR. Chci věřit, že projektový manažer Mgr. František Mareš a sám projekt se dočká odpovídající podpory v Praze. Příprava a prezentace první části projektu inspirovala rozhlasové tvůrce k vytvoření 250 rozhlasových portrétů slavných i neznámých Čechů a Slováků. Již proto jsem se rozhodl představit projekt v rámci Jubilejního slovanského sjezdu (150 let od Moskevského Slovanského sjezdu) a nabídnout ho Českomoravskému slovanskému svazu (ČMSS) jako programový bod příštího slovanského sjezdu, který se má konat v Praze 2018. První kongres Shromáždění národů Eurasie, podobně jako Jubilejní moskevský sjezd a ČMSS, vědí, že boje byly vždy, když se ztratily jistota a pravda. Souhlasu netřeba.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…