Jan Campbell: O čem se píše, ale málo (8)

12.10.2017 19:40

Na válečné frontě s dolarovým dluhem bude ČLR pozorovat FED a konání prezidenta Trumpa před a po, na listopad plánované prezidentské návštěvě ČLR. Budoucnost 71 leté šéfky FED, paní Yellens je totiž nejistá. Její mandát končí 3. února 2018. Dnes jenom prezident Trump by mohl a měl vědět, co bude po té. Je nepochybné, že změny ve vedení FED budou již proto, že FED – vice Stanely Fischer odešel před ukončením svého mandátu, prezident Trump hrozil FED auditem, a provizorní státní rozpočet musí nabýt trvalejší podobu již s ohledem na zahraničně politický vývoj ve světě. Tolik na úvod pokračování předchozího textu O čem se píše, ale málo (7).

Jan Campbell: O čem se píše, ale málo (8)
Foto: Archiv
Popisek: Jan Campbell

Paralelně k vývoji ve světě se nabízí ekonomům - gurům možnost vysvětlit veřejnosti a studentům univerzit paradoxy politiky FED, CEB, ale i ČNB. Jedním z takových paradoxů je na příklad skutečnost, že při stoupající zaměstnanosti a hospodářském výkonu větším než 3 procenta v USA se inflační trend zastavil. Jeví se mi dokonce, že inflace se snižuje. 1,4 procenta jsou přece podstatně méně než cílová 2 procenta FED. Druhým paradoxem je skutečnost, že inflace i v takových zemích jako Kanada, kde je hospodářský růst vyšší než v USA, se neprobudila. Oficiální ysvětlování pomocí digitalizace, uzavírání smluv přes mobilní telefon a úrovně cen farmaceutik indikuje, že ekonomové - experti jsou, nebo se blíží konci svého rozumu. Mně se jeví, že je potřeba důkladně analyzovat například dokument tiskové konference z 19. Června t. r. Tam je na stránce 5 napsaná důležitá věta: Das Committee erwartet derzeit, dass es angebracht sein wird, den monatlichen Rhythmus der [Anleihen-] Käufe später in diesem Jahr zurückzufahren (Komise očekává, že by mělo smysl zpomalit měsíční rytmus nákupů (dluhopisů) později v tomto roce). Ano, nákup dluhopisů a podobných cenných papírů by měl skončit nejenom v USA, ale i v EU. ECB má ale jiné plány. S nimi se chtěli seznámit prakticky všichni přítomní bankéři a novináři během setkání v Jackson Hole. Na otázku,Kdy se zpřísní peněžní politika v Evropě?, byla odpověď šéfa ECB Draghi krátká: Ne tak rychle. Již z toho mála uvedeného ale vyplývá, že máme co dělat s extrémně komplexní a tím i nebezpečnou sitaucí pro politicko – hospodářsky nestabilní EU.

O rizicích vyplývajících z politiky ČNB nebudu raději jako cizinec psát již kvůli nevměšování se do vnitřní politiky. Nevyřešená finanční krize Řecka se projeví ve srovnání s tím, co stojí na prahu zítřka, jako píchnutí slona komárem. Proč? Zmenšování bilance FED, abych jmenoval jenom jedno z několika rizik, představuje objektivní potřebu. Pro FED, USA a svět. Předpokládaný začátek pálení USD od října t. r., které je novinkou i pro FED, se totiž projeví v Evropě, v předvolebním Rusku, posjezdové ČLR a povolební ČR. Že se nejedná o maličkost, napovídá selský rozum: Bilance FED pro rok 2018 by měla zhubnout o minimálně 300 miliard USD, v následujícíh létech o cca 30 miliard USD měsíčně, maximálně o 600 miliard USD ročně, jestliže se nové vedení FED chce přiblížit nové nestandartní normalitě. Ta nebyla doposud nikde definována a všeobecně akceptována. Vezmu li v úvahu, že k pálení USD patří například i řešení skandálu banky Wells Fargo s falešnými konty, únik dat ze společnosti Equifax, ostatní kybernetická rizika a virtuální měny a platformy, tak je mi jasné, proč se o přibližující se nové finanční krizi píše, ale málo.

O čem píše, ale také málo, je turismus. Ten představuje pro ČR významný příjmový zdroj, nehledě na skutečnost, že část příjmů (například ze sdílených služeb, koupě v hotovosti v zahraničí apod.) je nezdaněná, část se odvádí ve formě dividend, apod. Kolik zahraničních turistů navštívilo ČR v tomto roce, nevím. Podobně nevím, jaký je objem vnitrostátního turismu ČR. Za to jsem se mohl seznámit s čerstvými daty z ČLR. Proto a pro budoucí srovnání je uvádím. 705 millionů návštěvníků přijala ČLR během osmidenního svátku, který skončil v době psaní tohoto příspěvku. To znamená praktické zvýšení o 11.9% oproti minulému roku. Tak hlásí China National Tourism Administration (CNTA). Ta samá organizace, CNTA odhaduje, že odjelo do zahraničí (Ruska, Tajska, Vietnamu, Singapuru a Malajsie) více než 6 millionů Číňanů. Z nich přibližně jenom 1/10 cestovala ve skupinách. Individuální turismus v takovém rozměru je asi nejenom pro mne překvapením. Podobně jako je pro mne překvapením prodej vstupenek do kin. Za osm dní prodej vstupenek do kin dosáhl 2.6 miliardy yuan (USD 391 millionů). To je o 148% více, než v minulém roce za stejnou dobu. Kdo chce vědět více a rozumí čínštině, může se seznámit přes odkaz: ... A současně se snažit odpovědět na otázku: Jaká je úroveň a rychlost zpracování dat v současné ČLR ve srovnání s ČR?

O čem se píše, ale málo, platí i pro jednu z posledních provokací současné ruské vlády. Ta si dovolila v době nekonečných sankcí, stoupajícího napětí ve společnosti a úpadku životní úrovně obyvatel, především mimo velká města, přijmout usnesení o nepřevedení pod ruskou jurisdikci společností, bank a korporací nacházejích se v off-shore a majících systémový charakter. Pan Šuvalov & Co přišli totiž k přesvědčení, cituji ve svém překladu, že: Repatrizace peněz ruských společností z off-shore vytvoří systémové riziko pro národní ekonomiku.

A tak se v závěru příspěvku ptám sám sebe, podobně jako jeden kolega na univerzitě: Je všechno, co existuje, stvořené Bohem? Na otázku jeden ze studentů nesměle odpověděl: Ano, je to stvořené Bohem. Stvořil Bůh všechno? Zeptal se profesor. Ano, pane! Odpověděl student. Profesor konstatoval: Pokud Bůh stvořil všechno, znamená to, že Bůh stvořil i zlo, které existuje. A díky tomuto principu, naše činnost určuje nás samotné, Bůh je zlo…Jakmile to slyšel student, ztichl. Profesor byl sám se sebou spokojený. Ale jenom chvíli. Pane profesore, existuje zlo? Zeptal se student. Profesor nejistě odpověděl: Samozřejmě, vidíme to každý den, brutalita ve vztazích, mezi lidmi, trestné činy, násilí, všechno toto není nic jiného než projev zla. Na to student odpověděl: Zlo neexistuje, pane profesore. Zlo je pouze nepřítomnost dobra, tedy Boha. Zlo je výsledek nepřítomnosti lásky v srdci člověka. Zlo přichází tehdy, jako když přichází tma, nebo chlad – tedy v nepřítomnosti světla, tepla a lásky. Profesor si sedl …. Ten student byl mladý Albert Einstein. Souhlasu netřeba.

Vyšlo na vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…