Jan Campbell: TTIP sprint a desatero

16.07.2016 14:20

Jsou to tři roky a několik dní, když začalo v Bruselu 14. jednání o TTIP mezi EU a USA. Téměř sto účastníků na každé straně jednacího stolu se pilně snaží najít shodu ve třech hlavních jednacích bodech: Přístup na trh, spolupráce ve sféře regulací a pravidla. Shoda je nutná, má-li dojít k realizaci přání prezidenta EK Jean-Claude Junckera: uzavřít velké bloky TTIP před koncem t.r. Tj. před prezidentskými volbami v USA a tím vyloučit možnou přestávku, nebo i konec jednání, v případě vítězství prezidentského kandidáta Trumpa.

Jan Campbell: TTIP sprint a desatero
Foto: archív autora
Popisek: eu - us

Další kolo jednání technických vyjednavačů je plánováno na říjen. Před ním si dají rande politici: EU komisařkaCecilia Malmström a USA představitel Michael Froman. Je tomu proto, že pro TTIP se jeví mimo jiné 3% celních pozicí, především agrárního sektoru, téměř nepřekonatelnou výzvou, překážkou. Podobnou americkému zdráhání otevřít výběrová řízení pro zboží, stavební činnost a služby ve státním sektoru USA. EU si stěžuje, pozdě ale přece, i když to bylo známo od samého začátku jednání, že jednotlivé státy USA jsou pro účast cizinců ve výběrových řízeních prakticky uzavřené ve srovnání s členskými státy EU.

EU si dělá naděje, že vzájemní přiznání pravidel a zkušebních procesů podpoří harmonizaci a snížení nákladů. Nejsem si jistý, že EU vyjednávači vystřízliví do října t.r., přiznají si, že si spletli zbožná přání s realitou a jejími možnostmi, a že kosmetické zlepšení transparentnosti jednání nezvýší akceptaci TTIP u občanů EU.

Ochrana intelektuálního vlastnictví, práv zaměstnanců, včetně ochrany investic nutí EU vyjednavače nabízet nové struktury (byrokracie). Jednou z nich je na příklad soudní systém na ochranu investic. Takové a podobné návrhy nejsou ničím jiným než záclonou znemožňující vidět detail a konání, prostředkem k odložení řešení, získání času a možnosti podepsat nezralý produkt. Proto se ve finále TTIP objeví u zástupců TTIP vítězství ‎vlády Uruguay nad Philip Morris (který dělá 10% světového obratu v Jižní Americe) u arbitrážního soudu (ICSID), sídlícímu v sídle Světové banky ve Washingtonu jako argument ve prospěch TTIP. Rozsudek přišel včas, jako na objednávku. ICSID totiž rozhodl, že zdraví musí mít přednost před obchodními zájmy. Kdo by se neradoval. Současný prezident Uruguaye Tabaré Vázquez a podporovatelé zákazu kouřenímají také zcela určitě radost. Bohužel to bude ale omezená radost. Proč? Jedná se o rozsudek bez celosvětové platnosti, případ ve spojení s cigaretami a desetiletími prověřenými negativními následky kouření na zdraví, a ne o GM potraviny a podobné úspěchy technologického vývoje potravinářského průmyslu.

V závěru se zmíním o pozici MPO ČR, jehož zástupkyně 12. t.m. během diskuze na téma TTIP veřejně prohlásila před asi 30-35 Číňany, a asi 15 Čechy: TTIP nemá žádné negativní následky. Pozitiva TTIP indikují, že MPO akceptovalo homeopatii a víru v nedokazatelné (současnou vědou) ve svých analýzách. Tento podivuhodný nález nectí ani MPO, ani vládu ČR, protože: a) uráží všechny vzdělané a nevzdělané občany ČR se zdravým rozumem, b) ignoruje rozhodující kritérium hodnocení kvality: jasné myšlení. Pro snížení rizika veřejného opakování nesmyslu uvedeného typu, nabízím krátké TTIP desatero, jako pomoc pro generování argumentů zástupci a odpůrci TTIP, kteří cítí a budou cítit i v budoucnosti potřebu nebo nutnost se vyjadřovat k TTIP.

  1. Uvědom si, že TTIP je pouze nálepkou na novodobém produktu neoliberalismu. Obsahuje slova jeho mantry: transatlantické obchodní a investiční partnerství.
  2. Uvědom si, že TTIP jako nálepka ignoruje potřebu zdůraznění politické komponenty, která je neoddělitelnou částí každého obchodu a investice. Proto je TTIP pastí.
  3. Uvědom si, že TTIP nevykazuje náležitosti, které musí splňovat téměř jakékoli označení produktu v EU: od E-ček (E 141 a další) počínaje, dobou trvanlivosti a procenty konče. Proto konej podle této skutečnosti, jako konáš s potravinami.
  4. Uvědom si, že veřejní zástupci a kritici TTIP ve velké většině indikují, že se stali obětí tautologie. Tj. složeného výroku, který je vždy pravdivý, bez ohledu na pravdivostní hodnotu. V Číně se obětem nepomáhá! V Evropě pomáhej jenom tomu, kdo umí poprosit o pomoc. Naší lídři nepatří do této kategorie.
  5. Uvědom si, že Evropská rada a její jednotliví členové neinformují průběžně voliče o konkrétním zadání EU vyjednavačům a o plnění zadání. Připomínej lídrům, že důvěra je dobrá, ale kontrola (jejich práce) je lepší (pro obě strany a v době splátky dluhu).
  6. Uvědom si, že EU vyjednavači jsou odsouzeni sami na sebe. Nemají živou, průběžnou analýzu zpětné vazby odborníků z parlamentu, kompetentního ministerstva, malých a středních podnikatelů a v neposlední řadě občanů. Uč a začni se ptát. Protože, kdo se umí ptát, vždy se něco doví. Umění se ptát, je ekologickou, efektivní a ekonomickou cestou ke kvalitnímu a bezplatnému vzdělání ve světě, kde není žádný oběd zadarmo.
  7. Uvědom si, že pro ČR je i špatná smlouva o TTIP s největší pravděpodobností lepší než stávající bilaterální smlouva s USA podepsaná za dob prezidenta Havla. Konej podle tohoto uvědomění a svého svědomí. Nacházíš se totiž v centru neovlivnitelných změn. Bývalí a současní tzv. nesmrtelní, jsou již dávno mrtví, i když někteří ještě žijí.
  8. Uvědom si, že pro občany EU bude případná smlouva o TTIP právní podobou a popisem faktického vazalského vztahu EU a USA. TTIP ve své podstatě nebude nic na kvalitě tohoto vztahu měnit. Proto se zbytečně nerozčiluj a konej podle svého svědomí bez msty a pocitu trestu, i když Ti s TTIP nebude lépe.
  9. Uvědom si, že EU byla, je a bude, pokud bude existovat v podobě nám známé, nebo představitelné, ovládána USA. TTIP je pouze kouřovou clonou odtahující pozornost od konání za oponou. Tam se mimo jiné SRN snaží řídit EU podle svého. Počkej si na překvapení, které se vždy objeví na scéně, až kouř zmizí. Život je přece divadlo.
  10. Uvědom si, že brexit umožní Velké Británii elegantní odstoupení od TTIP. To jí dovolí si vyjednat zvláštní status. Nedá se proto vyloučit, že Velká Británie umožní USA efektivněji řídit EU. Že by TTIP mohla být ale spásou EU, nevěř.

Souhlasu netřeba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …