Jan Campbell: Třináct znaků

24.06.2016 18:01

Třináct čínských znaků, které nedávno použil čínský prezident Si Ťin-pching při popisu China Media Project, znamenají v anglickém jazyce Supervision by public opinion and positive propaganda are unified. Mnou laicky a volně přeložený význam uvedených 13 znaků do českého jazyka - Kontrola veřejným míněním a pozitivní propaganda jsou jedno spojené, nabízím pro zamyšlení nad stupňujícím se ovlivňováním veřejného mínění s pomocí cenzury, autocenzury a uměle vyvolávaného strachu. Ten se vědomě a nevědomě rozšiřuje ve společnosti pomocí intenzivních informačně – desinformačních aktivit a příprav na rozhodující boj politicko – hospodářských a mocenských elit ve světě.

Jan Campbell: Třináct znaků
Foto: tan, China daily
Popisek: Si Ťin-pching: čínský komunistický politik, od března 2013 čínský prezident a od listopadu 2012 generální tajemník Ústředního výboru Komunistické strany Číny

Ovlivňování veřejného mínění hraje důležitou roli v přípravě na útok proti opravdovému i potenciálnímu nepříteli. Dnes, 22. června, v předvečer referenda ve Velké Británii připomínám tři události bez hodnocení: 1) přepadení SSSR Hitlerem před 75 roky ve spojení s bombardováním čínského velvyslanectví v Bělehradě v roce 1999, 2) vyřazování Ruské federace ze světového sportovního společenství ve spojení se zvyšující se intenzitou hlasu a obviňování Ruska ze strany NATO za narušování smluv, a 3) cenu myšlenky, ve spojení s ovlivňováním veřejnosti formou kontroly veřejného mínění a pozitivní propagandou.

Těm, kdo již zapomněli, nebo museli zapomenout, co se stalo před 75 roky, připomínám slova "Vstaň, země veliká" pomoc zrádců, včetně ideových kolaborantů, při vzniku války. Těm, kdo již zapomněli, nebo museli zapomenout, co se stalo během a po bombardování velvyslanectví ČLR v Bělehradě v květnu 1999 doporučuji se podívat na CCTV-1 z 18. června 2016 a 7. května 1999. Odkazy mluví sami za sebe.

Oba odkazy spojuje myšlenka uctění památky 3 zabitých Číňanů, myšlenka, že média reprezentují veřejnost a veřejné mínění většiny, a současně něco kvalitativně zcela odlišného než je pozitivní zpravodajství. Ve skutečnosti může každá, nebo všechny myšlenky, mít zcela opačný význam. Tak učí život, ale i neoficiální překlad 13 znaků. Monopolní vlastnictví a kontrola médií totiž neutralizují myšlenku iniciativy a nezávislosti a zaměňují jí ničením iniciativy a plnou závislostí na moci. Moc kontrolující média, vede nutně k pozitivnímu zpravodajství, demagogické propagandě a násilné kontrole společenských procesů. Ukotvující se právní negramotnost velké většiny obyvatelstva spojená s nedůvěrou v systém a k tzv. lídrům vedou k legalizaci etnické, národnostní, právní diskriminace, a destruktivním jevům, včetně násilí a přípravy útoku. To jest války. Budoucnost ukáže, jak dlouho budou západní média schopna úspěšně bojovat s východními, ruskými a čínskými, a jak jsou na nový začátek, který následuje každému konci, připravena. Zde mám na mysli například zveřejnění RF počtu a lokalit vojenských satelitů USA, zveřejnění následků NATO Schengenu v podobě námořní přítomnosti USA a NATO v Černém moři v rozporu s platnou smlouvou, rotační princip při udržování nových základen NATO v Pobaltí, Polsku, Rumunsku a podobné aktivity.

Pro ty, kdo si myslí, že vyloučením ruských sportovců z OH 2016 se sport vydá na cestu soutěžení bez dopingu, nebo že vysvětlování rozhodnutí NATO o přítomnosti mobilních jednotek v Pobaltí a Polsku zastraší Rusko, si dovoluji poznamenat, že jak rozhodnutí MOV a NATO, tak další dnes ještě veřejnosti utajená rozhodnutí, přibližují moment, kdy se ze strany Ruska přestane mluvit a psát o výlučně asymetrické odpovědi. K asymetrické se přidá symetrická odpověď. Že ji Rus umí dát, dokazuje starý příklad bývalého spolupracovníka novin Pravda.(https://regnum.ru/news/polit/2146597.html). Příklad demonstruje pravidla, podle kterých se v představitelné budoucnosti Rusko v té či oné situaci může, podle osobního hodnocení bude muset řídit, bude-li si chtít udržet respekt a znovu získanou suverenitu. Izraelské pravidlo, oko za oko, zub za zub, nebo tím vojenským: na vojně, jako na vojně.

V dávné sovětské době zmlátili v New Yorku sovětského novináře. MZV SSSR neodeslalo žádnou protestní nótu,Pravda nepodala stížnost. Bylo ticho. Za několik dní v Moskvě zmlátili amerického novináře. K překvapení mnohých byla reakce podobná: žádná protestní nóta z US Department, žádná stížnost redakce amerických novin. Bylo ticho. Tento příklad dokumentuje, že často je mnohem efektivnější symetrická odpověď, než asymetrická. To platí i dnes, kdy arogance nezná mezí, kdy jsme zapomněli, že pýcha předchází pádu a kdy se jeví, že lídři USA a EU neví, že trpělivost má své meze. Nejenom u svých, ale i u Rusů, včetně Putina a čtenářů. Proto přecházím k závěru věnovanému myšlence, její ceně a kvalitě.

Před několika dny, 20.6.2015, se zmínil Sueddeutsche Zeitung o práci 21 letého Osarenkhoe Uwuigbe. Tento mladý vědec byl uchvácen myšlenkou současnosti, která se prezentuje tvrzením, že vše lze měřit, a že vše má svojí cenu. Včetně abstraktních jevů, ke kterým patří skandály, referenda, ale i dospívání. Cenu uvedených jevů, se pokouší kvantifikovat experti. Částečně se jim to daří, většinově ale jejich výsledek vzbuzuje úsměv a zábavu. Nezodpovězena u všech totiž zůstává otázka o ceně toho, co člověk dělá tisíce let: myšlení.

21 letý vědec University Leicester studoval přírodní vědy a vzal si jako základ anglické sousloví A penny for your thoughts. Něco jako, budu rád vědět, co si myslíš. Osarenkhoe Uwuigbe spojil neuro-a přírodní vědy a dospěl k výsledku, že myšlení nestojí nic, respektive velice málo. Téměř nic. Jedním Penny, tj. něco málo více než jeden Cent, lze zaplatit 3 hod 7 min a 30 vteřin myšlení. Jak je to možné? Uwuigbe odpovídá, že mozek potřebuje v průměru na myšlení 20 wattů. Když dám výkon mozku a cenu jedné kwh do vztahu (16 Pence), dostanu se k délce procesu myšlení. Ta odpovídá uvedeným 3 hod 7 min a 30 vteřinám. Jak to ale bývá a je, není vše zlato, co se třpytí. Na otázku, jakou kvalitu a hodnotu představuje myšlení, Uwuigbe odpovídá: Všeobecně platí, čím déle, tím je cennější. Odpověď mluví za sebe. Proto nebudu pokračovat v popisu práce vědce, kterému přeji život ve zdraví a štěstí.

Zmiňuji se o mladém Osarenkhoe Uwuigbe ze tří hlavních důvodů: 1) příklad jasně dokumentuje virtuální výzkum na univerzitách, který je typický pro moderní dobu. 2) příklad dokazuje, že kvalitu myšlenky nelze odvodit od ceny její produkce, tj. rozhodování nelze podčiňovat a priori finančním parametrům, a 3) myšlenka, třeba i brilantní, nemá cenu ani smysl, když jí nenásledují činy. To znamená, že mluvou, přímluvou nebo přesvědčováním dnešní situaci doma, ani ve světě, nevyřešíme.

Jsem přesvědčen, že v našem pokročilém virtuálním světě – ve kterém je potřeba na zaplacení oběda v ceně 20 GBP myslet 6250 hodin, nebo více než 260 dní, mnou předpokládaná a blížící se kombinace asymetrické a symetrické odpovědi z Ruské federace urychlí změnu našeho myšlení a následování činů. Jakou cenu zaplatíme, než si to vše uvědomíme, včetně plného významu 13 čínských znaků, a skutečnosti, že z národa vědoucích se stal národ myslitelů a věčně diskutujících stěžovatelů bez odvahy k praktickým činům, nevím.

Souhlasu netřeba.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…