Jan Čermák: Německá vstřícnost vůči Řecku tlumí averzi k riziku

03.12.2012 13:36

Už jsme si za poslední čtyři roky zvykli na to, že ekonomická a finanční realita je plná nečekaných zvratů a podivných paradoxů. Mezi takové přesně zapadá i to, co se paralelně děje v Německu a Řecku.

Jan Čermák: Německá vstřícnost vůči Řecku tlumí averzi k riziku
Foto: Redakce
Popisek: Řecká vlajka

Zatímco na německé straně kancléřka, které se občas přezdívá "železná" Angela, nahlas uvažuje o tom, jak Řecku odepsat velkou částku dluhu, pak v Athénách žije politická scéna zcela jiným příběhem, jež však má stejné kořeny. V Řecku totiž naplno vypukl skandál, který se točí kolem dokumentu, který bychom mohli volně nazvat "Seznamem paní Lagardové". Řeckému tisku se totiž dostal do rukou “tajný” dokument, který zřejmě pochází od šéfky MMF. Seznam podle všeho obsahuje řecké prominenty, kteří během krize odklonili svůj legálně či jinak nabytý majetek na účty v zahraniční. Na seznamu se přitom objevila opravdu velká ryba s opravdu tučným kontem. Matka řeckého ex-premiéra Papandrea (89 let) údajně ve Švýcarsku disponuje kontem, na kterém přebývá 550 miliónů euro!

Nehledě na výše uvedené paradoxy a celkově mdlé hospodářské výsledky eurozóny, konec roku se na finančních trzích odehrává v relativním klidu, když trhy si z amerického fiskálního útesu zatím evidentně nic nedělají. Naopak, kombinace globálně super-uvolněné měnové politiky a vstřícnosti oficiálních věřitelů vůči Řecku srazila averzi vůči riziku na minimální hodnoty. Patrné je to zejména v Evropě, kde volatilita akciových trhů klesla na několikaletá minima, přičemž ukazatele kreditního rizika v eurozóně rovněž klesly na nejnižší hodnoty viditelné za několik měsíců či roků.

Relativní předvánoční pohodu na globálních trzích tak v zásadě narušuje jediná znepokojivá skutečnost. Podíváme-li se na dlouhodobá inflační očekávání v USA (průměrná pětiletá inflace očekávaná za pět let) a srovnáme-li ji s obdobnými dlouhodobými úrokovými sazbami, tak zjistíme, že dlouhodobé reálné úrokové sazby jsou již nějaký ten den či týden záporné. Tato situace v nedávné minulosti nastala jen jednou, a to v reakci na finanční Armagedon, jež odstartoval pád banky Lehman Brothers. Nyní se tato situace opakuje, avšak rozdíl je v tom, že inflační očekávání (v USA) tentokrát zvolna, avšak vcelku vytrvale rostou...

Jan Čermák
Analytik ČSOB

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Pohřební řeči k Ukrajině

15:49 Jiří Paroubek: Pohřební řeči k Ukrajině

Minulý čtvrtek jsem si pustil, tak jako každé ráno při cvičení, ČT24 a vyslechl jsem mj. vysvětlení …