Jan Čermák: O tom proč zlotý válcuje korunu a polští turisté české běžkařské stopy

01.04.2015 9:20

Také jste si v poslední době všimli, že v českých horách je poměrně dost polských turistů? Důvodem přitom není to, že by naši severní sousedé z ničeho nic objevili krásu naší přírody, ale jednoduše to, že polský zlotý se stal hodně pevnou měnou.

Jan Čermák: O tom proč zlotý válcuje korunu a polští turisté české běžkařské stopy
Foto: Archiv
Popisek: Lyžaři

Dokonce tak pevnou, že se ocitl vůči české koruně na šestiletých maximech, neboli na nejsilnějších hodnotách od konce roku 2008.

Jak se to přihodilo? Ta polská část příběhu spočívá v tom, že polská ekonomika sice velmi slušně roste, avšak zároveň zažívá silně dezinflační období (únorová inflace činila -1,6 % meziročně). Polská centrální banka sice již snížila hlavní úrokové sazby na historická minima, avšak ty z celoevropského pohledu jsou stále až příliš atraktivně vysoko (na 1,50 %).Kromě toho NBP vyslovila závazek, že své úrokové sazby již rozhodně nehodlá snižovat a to nehledě na masivní příliv čerstvě natištěných eur ze strany ECB. Výsledkem je zpevňování zlotého a průvody polských pěších turistů v českých běžkařských stopách.

Silný zlotý vůči české koruně má však i českou dimenzi a ta spočívá v tom, že ČNB svými intervencemi brání koruně v posilování. Ta tak za zbytkem regionu nevyhnutelně ztrácí a Češi mají právem blbou náladu. Nejenže se zcela vytratila jejich konvergence k západní životní úrovni, ale navíc zafixováním koruny ze strany ČNB mohou mít právem pocit, že nás ekonomicky válcují i naši souputníci z Východu.

Jan Čermák
Analytik ČSOB

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

15:22 Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

Denní glosy Petra Hampla.