Jan Čermák: OPEC přivodil masakr cen "černého" zlata

28.11.2014 17:23

Ropný kartel OPEC si včera definitivně přiznal, že situaci na trhu s ropou nemá pod kontrolou. Zalistujeme-li v učebnicích mikroekonomie, pak zjistíme, že jde o úlohu, zachycují situaci, kdy na trhu vládne monopolní firma s tzv. konkurenčním lemem (producenti z USA, Ruska, Mexika, Kanady, Norska,...). Rezignace OPECu na to, že by chtěl manipulací svého výstupu ovlivnit cenu, je dokladem toho, že od monopolu jsme se posunuli k větší konkurenci a cena není určována OPECem, ale mezními náklady "konkurenčního lemu" - v tomto konkrétním případě náklady amerických producentů těžících ropu z břidlic.

Jan Čermák: OPEC přivodil masakr cen "černého" zlata
Foto: Archiv
Popisek: Ropný vrt

Tato hezká mikroekonomická úloha má své nevyhnutelné tržní implikace v podobě významného tlaku na snížení ceny ropy. Ta včera poklesla o dalších 6-7 %, z čehož pokud se takto nízko ceny udrží, bude globální ekonomika profitovat. Ne všichni však budou nadšeni. Problémy budou mít ekonomiky a jejich měny, jež jsou závislé na vývozu ropy - viz včerejší pád rublu. Do problémů se mohou také dostat firmy a jejich věřitelé, jež si půjčili na rozjezd těžby ropy, avšak rentabilita jejich investičního projektu je postavena na dlouhodobě vyšších cenách.

Nechme však ropu ropou a pojďme od "černého" zlata ke zlatu skutečnému. Trh se zlatem a také švýcarský frank totiž musí zajímat nadcházející víkend, kdy švýcarští voliči budou hlasovat o tom, zda rezervy švýcarské centrální banky bude povinně z jedné pětiny tvořit zlato. Výsledek švýcarského referenda je na vážkách a proto jak frank, tak zlato mají důvod jej sledovat. Větší tržní a hlavně dlouhodobější implikace by pak mohlo mít referendum pro švýcarskou měnu. Ta je totiž nyní nepřímo svázána s eurem, resp. centrální banka brání franku (podobně jako ČNB), aby posílil pod hranici EUR/CHF 1,20. K ní se před referendem přilepil, přičemž kdyby voliči rozhodli o tom, že švýcarská centrální banka zlato do rezerv nemusí dokupovat (teď jej má jen cca 8 %), tak frank svoje nedávné zisky zřejmě z velké části smaže. Víkendová zpráva tohoto tipu by pak krátkodobě asi nebyla dobrým signálem pro zlato.

Jan Čermák, analytik ČSOB

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSOB

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…