Jan Čermák: Podnikatelský optimismus v regionu stoupá?

02.12.2013 12:27

Stále slábnoucí koruna s maďarským forintem a virtuální hrozba nákazy pro východoevropské trhy plynoucí z další - tentokrát modrožluté revoluce na Ukrajině - jsou dva na první pohled zajímavé obrázky z regionu na počátku tohoto týden.

Jan Čermák: Podnikatelský optimismus v regionu stoupá?
Foto: Hans Štembera
Popisek: peníze, ilustrační foto

Mohou být nakonec tzv. “měkká” konjunkturální data v podobě podnikatelských nálad, jež jsou reprezentovány indexy PMI, které určí to, jak začne tento týden a s ním i poslední měsíc v roce v regionu. Připomeňme, že poslední tvrdá data, zejména pak z Polska, ukazovala na to, že hospodářské oživení v regionu nabírá na síle. Listopadová data za PMI tento dojem mohla dále potvrdila, když indexy stouply na nová lokální maxima v celém regionu.

Samozřejmě, že to stejně budou globální makro data, jež určí celkový ráz v tomto týdnu. Tím spíše, že nadcházejících pět dní zahrnuje nejen indexy podnikatelských nálad v USA či v západní Evropě, ale především klíčová data z amerického trhu práce. A aby toho nebylo málo, tak ve čtvrtek proběhne zasedání ECB, na kterém se bude mimo jiné řešit i nová makro prognóza. Pokud potvrdí náš odhad, že ECB nepřikročí tentokrát k žádné akci, tak vrcholem týdne by měly být listopadové statistiky z amerického trhu práce. Podle našich odhadů by přírůstek nových pracovních míst mohl výrazněji spadnout zpět pod úroveň 200 tisíc, což by zřejmě dále zchladilo menšinová očekávání, že by americká centrální banka mohla již v prosinci něco podniknout v otázce útlumu své měnové expanze.

Jan Čermák
Analytik ČSOB

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…