Jan Čermák: Řecko, Irán, zisky firem a Fed - nudit se trhy opět nebudou

23.01.2012 10:41

Už už se zdálo, že po tomto víkendu bude na světě historická dohoda o bezprecedentní restrukturalizaci vládního dluhu jedné ze zemí EU, když se nakonec ukázalo, že její příjetí ze strany privátních věřitelů nebude tak snadné.

Jan Čermák: Řecko, Irán, zisky firem a Fed - nudit se trhy opět nebudou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Evropská měna euro. Ilustrační fotografie euromincí

Nakonec není ani divu, neboť by bylo velmi překvapivé, kdyby “dobrovolný” souhlas k odpuštění více než dvou třetin toho co Řecko dluží skrze své dluhopisy přišel ze strany bank a fondů zcela bez boje. Licitace o to, jak moc bude nakonec řecký vládní dluh osekán, pokračuje i víkendu, neboli na globálních trzích může zavládnout jisté rozčarování z toho, že dohoda mezi privátními věřiteli a řeckou vládou nebude k dispozici pro dnešní schůzku ministrů financí a centrálních bankéřů eurozóny.

Ani v týdnu, který právě startuje, se zřejmě stínu zvaného dluhová krize eurozóny finanční trhy nezbaví, byť je pravdou, že pozornost může být upřena i jinam než jen na starý kontinent. Kromě vrcholící kvartální výsledkové sezóny amerických (nadnárodních) firem nepochybně zaujme i americká centrální banka, která na svém nadcházejícím zasedání dost možná přikročí k další historické změně ve své komunikaci pod vedením Bena Bernankeho. Spekuluje se totiž o tom, že Fed nejenže poprvé zveřejní svoji prognózu vývoje krátkodobých úrokových sazeb, ale také fakticky oznámí svůj dlouhodobý inflační cíl.

Američané přitom mohou pozornost globální trhů přilákat i z jiného důvodu - konkrétně může znepokojit fakt, že americká letadlová loď Lincoln vplula navzdory nedávným výhrůžkám hlavy íránské armády do Perského zálivu. Írán již naštěstí zmínil svoji rétoriku a tak americká vojenská přítomnost snad nepovede k eskalaci dalšího napětí. To poslední co by totiž globální hospodářství potřebovalo, by byl válečný konflikt, který by vyhnal ceny černého zlata do neúnosných výšek a přivodil tak dovozcům ropy další silný (negativní) nabídkový šok. Tento týden bude pro trhy dluhopisů zajímavý a to přesto, že na programu není ani zdaleka tolik aukcí jako v uplynulém týdnu. Trhy budou pochopitelně sledovat to, jak se vyvíjí rozhovory o restrukturalizaci řeckého dluhu, přičemž velmi atraktivní bude i ve středu zasedání Fedu, resp. tiskovka jeho šéfa.

Jan Čermák
Analytik ČSOB

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Vraždit politické odpůrce je tak snadné!

13:04 Petr Hampl: Vraždit politické odpůrce je tak snadné!

Denní glosy Petra Hampla.