Jan Čermák: Sankce, skotské ANO a Alibaba

08.09.2014 14:25

Ranní glosa z ČSOB.

Jan Čermák: Sankce, skotské ANO a Alibaba
Foto: Archiv
Popisek: ČSOB - logo

Americký trh práce po delší době přinesl lehké zklamání, i když nejnižší přírůstek nových pracovních míst za posledních osm měsíců zřejmě netřeba ani přeceňovat ani podceňovat. Přece jenom jde o měsíční údaj, který může být korigován již v následujícím měsíci. Stejně tak není bombastickým překvapením ani opětovný pokles míry nezaměstnanosti zpět na hodnotu na 6,1%, což je šestileté minimum. Pokles míry nezaměstnanosti se bohužel tentokrát odehrál v důsledku pokračujícího poklesu míry participace, neboli toho, že trh práce dlouhodobě opouští některé skupiny v rámci populace.

Omezíme-li se na globální události, tak tento týden nebude z makroekonomického pohledu ani zdaleka tak zajímavý jako ten uplynulý. Mohou to být tedy spíše (geo)politické události, jako je ani po příměří nekončící konflikt na východní Ukrajině a s ním spojené sankce či třeba spekulace na to, jak dopadne referendum o skotské nezávislosti.

Nemusí to nakonec však být makro události, které určí směr globálních trhů. Do hry se totiž mohou dostat obří IT firmy, jejichž tržní kapitalizace se pohybuje v řádu stovek miliard dolarů (nikoliv korun). Tento týden nejenže má největší technologická firma Apple představit nové produkty ze svojí zahrádky, ale především se schyluje dost možná k největšímu úpisu akcií v historii. Na kotovaný akciový trh jde totiž čínský internetový gigant Alibaba, jehož tržní kapitalizace by při úpisu akcií v hodnotě 21 miliard dolarů (na americkém trhu) dosáhla přibližně 160 miliard dolarů. A to je suma jen o málo nižší, než je například roční výkon české ekonomiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSOB

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čím mladší uživatel internetu, tím víc trpěl za komunismu

20:30 Čím mladší uživatel internetu, tím víc trpěl za komunismu

Tento webový vtip připomíná dnes základní problém naší doby: totální nezájem o minulost, ignoranci h…