Jan Čermák: Španělsko sklonilo hlavu a přijme pomoc pro své banky

11.06.2012 15:09

Španělsko je čtvrtou zemí eurozóny, která žádá o pomoc. Jeho realitní krizí vyčerpané banky budou mít možnost získat až 100 mld. eur ze záchranných fondů.

Jan Čermák: Španělsko sklonilo hlavu a přijme pomoc pro své banky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

Tím, že pro španělské banky obstará kapitál někdo jiný, nebude muset španělský stát emitovat tolik vládních dluhopisů, čímž by teoreticky mělo dojít ke snížení napětí na trzích dluhopisů v eurozóně. Další dobrou zprávou (minimálně pro Španělsko) je to, že pomoc je přímo adresovaná bankám, čímž se země vyhnula zahrnutí do plnokrevného programu řízeného tzv. Trójkou (MMF, ECB a Evropskou komisí). Tím se země vyhne tvrdému makroekonomickému dozoru, který si vynucuje tvrdou fiskální disciplínu. A konečně, další dobrou zprávou je i načasování tohoto kroku, když trhy ví na čem (v případě Španělska) jsou, a to před řeckými volbami, jež proběhnou před víkendem.

A nyní pojďme k těm horším zprávám. Předně, pokud Španělsko (skrze svůj fond pro restrukturalizaci bank) vyčerpá beze zbytku schválených 100 mld. euro, zvýší se jeho vládní dluh o 9 % HDP, čímž by se v průběhu tohoto roku mohla jeho výše zvednout k hranici 90 % HDP. Španělsko přitom vstupovalo do krize v roce 2008 (stejně jako Irsko) s velmi nízkým vládním dluhem. To nyní již neplatí. Druhá mírně znepokojivá zpráva souvisí s čerpáním záchranných fondů eurozóny. Pokud by se ukázalo, že oněch 100 mld. eur Španělsku nebude stačit, začnou trhy zpochybňovat dosavadní kapacitní možnost fondů, známých pod zkratkou EFSF a jeho nástupce ESM. Jejich zápůjční kapacita je na úrovni 440 mld. eur, tudíž 100 miliard pro Španělsko není zanedbatelná částka (fondy musí pokrýt potřeby Irska, Portugalska a Řecka).

A ještě jedna poznámka k záchranně španělských bank na okraj. Při četbě toho, za jakých podmínek získají Španělé peníze ze záchranných fondů, si nelze nevzpomenout na Irsko, které bylo před dvěma a půl roku ve velmi podobné pozici (stát musel zachraňovat banky a proto se dostal do problémů) a přitom se s ním diplomaticky řečeno nikdo nepáral. Dublin musel přijmout tvrdý diktát Trójky vedené MMF a ten musí plnit. Španělsko, jakož to velká země, nic takového podstupovat nemusí. Kdo by si pak v této souvislosti nevybavil Orwellův román Farma zvířat...

Jan Čermák
Analytik ČSOB

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…