Jan Čermák: Uchránil alkohol ČR od deflace a korunu od oslabení?

10.02.2015 10:04

Včera ráno jsme se dočkali malého domácího překvapení a to v podobě kladné lednové inflace v ČR.

Jan Čermák: Uchránil alkohol ČR od deflace a korunu od oslabení?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Příprava drinku, ilustrační foto

Připomeňme, že spotřebitelské ceny v lednu meziměsíčně i meziročně vzrostly o 0,1 %, přičemž faktorem, který zcela neutralizoval kolaps cen pohonných hmot, byl zcela nečekaný nárůst cen alkoholu. S nadsázkou se tak dá říct, že alkohol zachránil ČR před deflací, neboť inflace sice může v následujících měsících koketovat s propadem do záporu, avšak podle našich odhadů by měla zůstat nepatrně kladná.

Jakkoliv se to může zdát absurdní, tak alkohol resp. jeho vyšší ceny mohou mít poměrně významné implikace pro následující měsíce - mimo jiné i pro kurz koruny.

ČNB, která hlídá intervencemi kurz koruny, aby svojí silou netlačil na nižší inflaci, se po včerejšku může cítit klidnější, neboť inflace se vyvíjí přesně, jak (podle poslední prognózy) očekává. A vzhledem k tomu, že se i další klíčové české konjunkturální ukazatele vyvíjejí příznivým směrem (viz poslední data z průmyslu či za nezaměstnanost), tak by v honosné budově na pražských Příkopech měla vládnout spokojenost s ekonomikou a tedy i s kurzem koruny.Nic by na tomto uklidňujícím pocitu přitom neměl změnit ani v pátek zveřejněný bleskový odhad HDP za poslední kvartál roku 2014, kde tak jako my i ČNB počítá se zpomalením (mezikvartálně by však HDP měl zrychlit).

Viděno z pohledu českých makro čísel se tedy historka o oslabení koruny v následujících měsících nejeví v tuto chvíli příliš důvěryhodně a my tento poznatek vezmeme v úvahu při připravované aktualizaci našeho střednědobého výhledu na kurz EUR/CZK. Na druhou stranu oslabení koruny v horizontu několika dní či týdnů není vyloučeno a to z externích důvodů. Ve vzduchu visí odchod Řecka z eurozóny a zároveň i vyslání jasného jestřábího signálu ze strany Fedu. Obojí může pěkně zamávat devizovými trhy na celém světě a je otázkou, zdali v takovou chvíli musí být koruna nutně brána jako bezpečný přístav. Spíše nikoliv.

Jan Čermák
Analytik ČSOB

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Ondřej Knotek byl položen dotaz

svoboda slova

Úplně souhlasím s tím, co si ANO myslí o údajném boji s dezinformacemi a ochraně svobody slova. Můj dotaz zní. Jak budete chtít zajistit, aby tu svoboda slova fungovala dál a lidé neměli strach vyjádřit svůj názor, což se už dnes děje? Mluví se o boji s dezinformacemi, ale co ochrana svobody slova? ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Mafiozní manipulace před volbami do EP pokračují

15:57 Jiří Paroubek: Mafiozní manipulace před volbami do EP pokračují

Zdá se, že mainstreamové agentury pro výzkum veřejného mínění tvoří nerozbornou jednotu.