Jan Čermák: Ukrajinský Krym okupován Ruskem - co na to Západ a trhy?

03.03.2014 15:30

Původně měl být tento text o veledůležitém čtvrtečním zasedání ECB a rovněž velmi zajímavých datech z amerického trhu práce (středa a především pátek). Nicméně situace na Ukrajině a především pak na Krymu se vyhrotila natolik, že ji nelze opominout.

Jan Čermák: Ukrajinský Krym okupován Ruskem - co na to Západ a trhy?
Foto: red
Popisek: Rusko

Pro-ruský Krym, který je dosud součástí Ukrajiny fakticky obsadila ruská armáda, která zde má námořní základnu. Regionální vláda krymského poloostrova, který je z necelých 60 % etnicky ruský, navíc vyhlásila na 25. březen referendum, v němž se má hlasovat o faktickém odtržení od Ukrajiny a připojení k Rusku.

Reakce Západu na ruskou okupaci části ukrajinského území je v pravdě symbolická, přičemž obdobné počínání lze zachytit i u finančních trhů. Ačkoliv napětí mezi ukrajinskou a ruskou stranou roste a slovo válka visí ve vzduchu, karty jsou rozdány celkem jasně.Ukrajina nemá šanci Rusům vzít vojenský Krym zpět a v tomto ohledu nijak nemůže spoléhat na pomoc USA či EU. Spojené státy sice vůči Rusku nasadily vcelku tvrdou rétoriku, avšak reakce NATO byla zcela neutrální, přičemž EU se zdá být ve vleku velmi opatrnického přístupu, který zjevně stojí na tom, nepoškodit vzájemný obchod. Jinými slovy reakce Západu se omezuje na takové záležitosti jako je zrušení schůzky G8 či účast britských paralympioniků (obojí) v Soči.

Situace se však pochopitelně může změnit a to především ve chvíli, kdy by v západní části Ukrajiny či mezi jednotkami na Krymu přeskočila jiskra a došlo na otevřený konflikt, tak vše nabere jinou dimenzi i pro finanční trhy. Pak by z ukrajinsko-ruského konfliktu nebyly nervózní jen hřivna či rubl, ale i ostatní trhy - ty středoevropské samozřejmě nevyjímaje.

Jan Čermák
Analytik ČSOB

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.