Jan Čermák: Yellenová zatím trhům záchranné laso nehodila. Dnes zkusí reparát…

11.02.2016 10:47

Soudě čistě z včerejší reakce amerických finančních trhů je opravdu těžké říci, zdali ostře sledované vystoupení šéfky Fedu Yellenové v Kongresu bylo pro investory tím správným antidepresivem, jež situaci v následujících dnech zklidní.

Jan Čermák: Yellenová zatím trhům záchranné laso nehodila. Dnes zkusí reparát…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolary, ilustrační foto

Slovy Yellenové: Fed sice velmi pozorně sleduje vývoj na globálních trzích, avšak nechce nyní dát na ukvapený úsudek, který by mu radil měnit současný kurz. A tím je stále pozvolné utahování měnových šroubů.

Jinak jak se dalo očekávat, připravená řeč se výrazně nelišila od posledního komentáře FOMC, byť jisté odchylky zde bylo možné zaregistrovat. Především to byla explicitní zmínka o nejistotě spojené s čínským růstem, resp. se stabilitou juanu, a také s volatilitou na globálních finančních trzích. To dohromady umožnilo Yellenové překvalifikovat hospodářský výhled na “nejistý”. Další odlišnost v holubičím hávu pak lze najít ve zmínce o historickém poklesu tržních inflačních očekávání. I proto se do připravené řeči dostalo ujištění, že pokud ekonomika (Fed) zklame, bude zvyšování úroků odpovídajícím způsobem zpomaleno. Na druhou stranu mnoho zásadních pasáží zůstalo, včetně toho, že Fed považuje svoji politiku za akomodativní a že stále očekává pozvolný růst úrokových sazeb. Stejně tak pak Yellenová zopakovala, že současný propad inflace považuje jen za přechodnou záležitost.

Každopádně pokud by zůstalo jen u toho, co Yellenová řekla včera v Kongresu, tak se lze v klidu přidržet našeho výhledu, který říká, že Fed si dá v březnu pauzu, ale letos ještě dvakrát sazby zvýší (to vše ovšem za předpokladu, že Čína letos drasticky nedevalvuje). Zde je ovšem třeba dodat, že dnes jde Yellenová do Senátu ještě zkusit složit reparát a její vystoupení může náš relativně jestřábí názor opravit. Stejnou roli pak mohou sehrát důležitá příchozí data (jako např. ta zítřejší o HDP z eurozóny či maloobchodní tržby v USA), a to předpokladu, že se budou dále viditelně zhoršovat.

Jan Čermák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…