Jan Fiala: Žádné manželství! V Rumunsku se na podzim chystá referendum o rodině

11.10.2017 11:00

Spolu s protinožci by měli na letošní podzim rozhodovat o definici manželství také Rumuni. Na rozdíl od Austrálie se zde však neřeší to, zda manželství zpřístupnit či nezpřístupnit párům stejného pohlaví, nýbrž zda jim ho zakázat.

Jan Fiala: Žádné manželství! V Rumunsku se na podzim chystá referendum o rodině
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod za Ježíše, rodinu a morální hodnoty, který v návaznosti na pochod Prague Pride pořádal Byzantský katolický patriarchát

V pozadí konaného referenda je občanská společnost Koalice za rodinu, které se v loňském roce podařilo nasbírat 3 miliony podpisů za ústavní definici manželství jako svazku mezi „mužem a ženou“ namísto jeho stávající definice jako svazku mezi „manžely“. Nová ústavní definice by pak nepřipouštěla jakoukoli jinou definici manželství a tím pádem by bylo prakticky nemožné je legalizovat, i kdyby se v budoucnu změnilo společenské a politické klima.

Rumunskou ústavu lze podle zákonů měnit buď po souhlasu prezidenta, vlády a minimálně čtvrtiny všech zákonodárců nebo nejméně 500 tisíc volebně-schopných občanů. Jakýkoli návrh na změnu ústavy přijatý v referendu je pak pro parlament závazný a ten mu musí vyhovět.

V pozadí celé akce stojí obavy z možné budoucí legalizace stejnopohlavního manželství, protože v Rumunsku, ač se jedná o sociálně-konzervativní východoevropskou zemi s vysokým vlivem Pravoslavné církve, existují politici, kteří jsou ve vztahu k definici manželství poměrně liberální. Jedním z nich je centristický prezident Klaus Iohannis, etnický Němec, který řekl, že vzhledem ke své příslušnosti k náboženské menšině, podporuje toleranci a otevřenost ke všem odlišnostem, a že odmítá jakýkoli náboženský fanatismus. V Rumunsku také dlouho běží kampaň za legalizaci registrovaného partnerství, ale všechny návrhy byly doposud v parlamentu zamítnuty.

Iniciativa naráží na odpor lidskoprávních skupin

Rumunský parlament byl několikrát vyzýván ze strany lidskoprávních skupin k odmítnutí navržené ústavní změny. Z jejich strany mu bylo několikrát vyhrožováno stížností u orgánů Evropské unie pro porušování občanských práv a svobod. Jejich šance jsou však mizivé vzhledem k tomu, že referendum podobného typu proběhlo i v jiných členských zemích – v r. 2013 v Chorvatsku nebo v r. 2015 na Slovensku, kde se setkalo s neúspěchem kvůli nízké účasti. 

Občanská aktivita Koalice za rodinu je však kritizována i z důvodu jejich snah o restriktivní potratovou a rozvodovou politiku a snah o diskriminaci neúplných rodin a nemanželských dětí.
V červnu 2016 podpořil návrh změny ústavy i rumunský ústavní soud.
Pokud se většina oprávněných voličů vysloví pro navrženou změnu ústavy, což je vzhledem k tamním společenským poměrům a zmiňovanému vlivu Rumunské pravoslavné církve velmi pravděpodobné, pak se Rumunsko zařadí mezi evropské země, které mají v ústavě zakázané stejnopohlavní sňatky. První z nich se stalo v r. 1991 sousední Bulharsko. Dalšími jsou Litva, Lotyšsko, Polsko, Slovensko, Maďarsko a Chorvatsko.

Ústavní definice manželství jako svazku muže a ženy však nebrání případné legalizaci registrovaného partnerství, které může dávat homosexuálním párům stejná práva a povinnosti jako má manželství. Příkladem jsou Maďarsko a Chorvatsko, kde sice platí ústavní zákaz stejnopohlavních sňatků, ale zároveň tam páry stejného pohlaví můžou uzavřít registrované partnerství.

(Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…