Jan Fingerland: České dívky v unesené zemi aneb Vysvětlení pro pana prezidenta

31.03.2015 19:46

Jste podivná země a vaše tajná služba stojí za starou belu, řekl prý prezident Zeman pákistánskému velvyslanci, aby přiměl jeho vládu udělat něco pro české dívky unesené v pákistánském Balúčistánu. Asi to nebyl nejlepší způsob, jak si někoho získat.

Jan Fingerland: České dívky v unesené zemi aneb Vysvětlení pro pana prezidenta
Foto: wikipedia
Popisek: Pákistánská vlajka

Pravda ovšem je, že Balúčistán je podivná země. Lepší znalost toho, jak to v něm chodí, může vysvětlit, proč pákistánská tajná služba Češkám nemohla pomoci, i kdyby možná chtěla.

Balúčistán, země obývaná národem Balúčů, je hlavně geografický pojem. Historický Balúčistán, spravovaný svými knížaty, totiž už koncem 19. století Britové rozdělili mezi Persii, Afghánistán a Britskou Indii.

Dnes tedy existují tři různé Balúčistány rozdělené mezinárodní hranicí. Ten v Britské Indii se koncem 40. let stal součástí nově vzniklého Pákistánu.

Sami Balúčové ovšem tvrdí, že jejich území bylo do Pákistánu přičleněno podvodem nebo násilím. Právě před několika dny, 27. března, si pákistánští Balúčové připomínali výročí toho, co někteří nazývají anexí a jiní okupací – totiž vstup pákistánských jednotek v roce 1948.

Pákistánská provincie Balúčistán přitom představuje skoro polovinu území celého Pákistánu, i když v něm žije jen asi 9 milionů lidí – z celkových téměř 200 milionů obyvatel Pákistánu.

Čtěte také: Gita Zbavitelová: Turecká IHH, která zachránila Češky z Pákistánu, aktivně podporuje terorismus

Rozsáhlé řídce obydlené území poseté horami a pouštěmi je však mimořádně cenné. Těží se v něm zlato, měď a plyn, zkoumají se ložiska ropy, a dokonce uranu.

Přes Balúčistán vedou už existující nebo teprve plánovaná strategicky důležitá potrubí ze západu na východ (obcházejí tedy Afghánistán) a balúčské území představuje pro Pákistán důležitý přístup k moři.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…