Jan Fingerland: Hledá se chalífa aneb Byl vůdce Islámského státu vyřazen z činnosti?

25.04.2015 11:01

Jaký je rozdíl mezi státem a teroristickou organizací? Možná spočívá v tom, že stát trvá i po smrti svého vůdce. Nelze vyloučit, že jsme vstoupili do fáze, kdy se ukáže, jestli je Islámský stát opravdu stát, a nebo jen dočasné sdružení zločineckých band.

Jan Fingerland: Hledá se chalífa aneb Byl vůdce Islámského státu vyřazen z činnosti?
Foto: wikipedia
Popisek: Vlajka Islámského státu

Podle informací, které jako první zveřejnil britský list Guardian, byl vůdce Islámského státu vážně zraněn. Potvrdili to prý nezávisle na sobě západní diplomat a irácký expert, který pracuje jako poradce tamní vlády.

Bagdádí byl prý vážně zraněn už 18. března během náletu na konvoj, který se pohyboval na západě Iráku poblíž syrských hranic. Od té doby je prý Bagdádí vyřazen z každodenního řízení záležitostí Islámského státu. Podle jiných tvrzení je dokonce mrtev.

Incident nepřímo potvrdil i mluvčí Islámského státu, když na twitteru popřel, že by byl Bagdádí vyřazen z činnosti. Z kontextu vyplývalo, že se vůdce samozvaného chalífátu uzdravuje, musel tedy být nemocen nebo jinak zneschopněn.

Zmíněný britský list také zmiňuje informaci, podle které Islámský stát už připravuje plány na činnost bez svého vůdce, tedy pro případ, že Bagdádí zemře. Informace, podle kterých je Bagdádí vážně zraněn nebo mrtev, se však už objevily několikrát, zatím vždy bez toho, že by se ukázaly pravdivé.

Abú Bakr Bagdádí se v každém případě už týdny neukázal, ale to na druhou stranu nic neznamená. Bagdádí se totiž publicitě vyhýbá a dokonce i se svými spolubojovníky hovoří se zastřenou tváří. Odtud pochází jeho přezdívka „neviditelný šajch“. Neví se dokonce ani přesně kdo vlastně je a odkud pochází.

Nepochybně má před sebou mimo jiné případ Abú Músy Zarkávího, který si svou proslulost užíval, ovšem až do doby, kdy ho v roce 2006 zabila americká raketa.

Zatím tedy není nic jistého, je ovšem pravděpodobné, že se spojenci snaží oslabit vedení Islámského státu i tímto způsobem. Při ostřelování konvojů byli zabiti nejméně dva členové nejvyššího vedení organizace.

Islámský stát kvůli spojeneckým náletům musel změnit způsob jednání. Přestal se přesouvat ve velkých kolonách a jeho členové se raději pohybují v menších skupinách a v noci.

To však může mít i opačný efekt. Bagdádí, i kdyby se těšil záviděníhodnému zdraví, jedl jen saláty a pravidelně cvičil, musel coby vůdce takto ohrožené organizace změnit taktiku a předat část svých pravomocí svým spolupracovníkům.

Navíc už z loňského roku pocházejí údaje o tom, že Islámský stát je značně volným sdružením skupin se značnou velitelskou autonomií pro místní operace.

Smrt nejvyššího vůdce, byť velmi organizačně zdatného a bezskrupulosního, by tedy pro ISIL nemusel být poslední ranou. Spíše by byl symbolickou ztrátou pro organizaci, která si zatím zakládala na své neporazitelnosti a nezranitelnosti a čerpala z ní i velkou část své přitažlivosti pro mladé adepty džihádismu.

Smrt Bagdádího nebo jeho odstavení od řízení Islámského státu tedy je kritickým bodem pro samotné islamisty i jejich odpůrce. Jestliže se ukáže, že ISIL nepřežije svého vůdce, titul „státu“ si nárokoval zcela neoprávněně.

Je tu ještě jedna možnost. Islámský stát si ve své propagandě rád pohrává s míněním Západu. Nakonec se možná Bagdádí ukáže světu, jak hraje košíkovou nebo cvičí na hrazdě a na západní novináře udělá dlouhý nos.

Zároveň je pravděpodobné, že už nezopakuje svůj pokus kázat před kamerou. Jeho loňský pokus z mosulské mešity zapůsobit coby kazatel dopadl katastrofálně. Ukázalo se, že tento muž nemá charisma, působivý hlas ani schopnost plamenně promluvit. Ve srovnání s Usámou bin Ládinem působil skoro směšně.

To, že se vůdce Islámského státu neukazuje, je tedy možná především způsobeno poznáním, že pro propagandu Islámského státu bude Bagdádí nejužitečnější, když bude i nadále neviditelný. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O prvním máji a dvou různých hloučcích

9:44 Filip Šebesta: O prvním máji a dvou různých hloučcích

První máj je v Čechách – pod vlivem veršů Karla Hynka Máchy, tedy nejpozději od dob národního obroze…