Jan Fingerland: Jak nás pálí Nepál?

27.04.2015 22:00

Ještě před generací byl Nepál pro většinu Čechů asi tak vzdálenou destinací jako Mars. Nyní každý rok do této malé chudé země dorazí tisíc našich spoluobčanů. Více než dvě stovky z nich zastihla katastrofa těchto dnů přímo na místě.

Jan Fingerland: Jak nás pálí Nepál?
Foto: pixabay.com/moonykim
Popisek: Nepál, ilustrační foto

V Nepálu totiž právě začala turistická sezóna a do země se hrnou cizinci – ročně jich je asi 300.000 – i tak vypadá globalizace.

To je v jistém ohledu také požehnáním pro tuto zemi, protože o to více se na ni soustředí pozornost světa v okamžiku, kdy je potřeba naléhavě pomoci.

Češi nechybí ani v roli pomocníků. Obětem zemětřesení v Nepálu pomůže český záchranářský tým, který vysílá česká vláda.

Na místě zůstane nejméně dva týdny. Skládá se z 36 lékařů, sester a hasičů. Nazpátek by letoun mohl vzít Čechy, kteří jsou momentálně zablokováni v Nepálu.

Je to mimochodem zajímavý příspěvek do debaty, která se u nás rozpoutala po vysvobození dvou Češek unesených v Pákistánu a nepříliš šťastném komentáři prezidenta Zemana na jejich adresu. I zde přece stát investuje prostředky do pomoci vlastním občanům.

Přitom cesta do Nepálu není o moc bezpečnější než pozemní průjezd Pákistánem, ale tuto pomoc, která by měla být i ve všech ostatních případech věcí cti každého slušného státu, naštěstí tentokrát nikdo nezpochybňuje.

Tam, kde nepomáhá stát, zaskakuje občanská společnost a neziskový sektor. Zde mohou být Češi na své spoluobčany bez výhrad hrdí.

Český červený kříž uvolnil ze svých fondů 13 milionů korun, které poputují na účet nepálské pobočky této mezinárodní organizace.

Také Diakonie Českobratrské církve evangelické a Česká Charita budou na základě dohody se svými partnerskými organizacemi v zahraničí poskytovat potravinovou i nepotravinovou pomoc včetně léků.

Všechny tyto organizace také už otevřely speciální konta pro ty, kdo by chtěli na pomoc Nepálu přispět. Totéž platí i pro společnost ADRA a Člověk v tísni, ty dokonce vyslaly na místo své specialisty.

Právě české know how v oblasti pomoci, a to i té rozvojové, si v zahraničí vydobylo respekt.

Češi dlouhodobě působí v řadě krizových oblastí světa, včetně Pákistánu, Afghánistánu nebo nyní také jihovýchodě Turecka, kde pomáhají uprchlíkům ze Sýrie.

Pokud se někdo bojí náporu běženců, nebo pokud se někdo ptá, prostřednictvím jakých kanálů lze vyjednávat s místními lidmi o osudu Čechů v nouzi, pak nemusí hledat daleko.

Česká zkušenost s pomocí a rozvojem, doprovázená pragmatismem a nutností šetřit omezenými prostředky, bude možná užitečná i dlouhodobě.

Nepál mimo jiné doplatil na špatně řízený rozvoj, který vedl k masivní stavbě nedokonalých budov – v zasažené oblasti jich prý popadalo kolem 90 %.

Nepál však momentálně řeší naléhavější věci. Do zasažené oblasti přicházejí pomáhat desítky zemí, nejen ty blízké, jako je Indie nebo Čína, ale i poměrně vzdálené, včetně České republiky.

Zajímavé je, že malé země často pomáhají proporčně více než ty velké. Singapur vyslal 75 záchranářů, Spojené arabské emiráty poskytly 88 členný tým a Izraelci už mají na místě 260 lidí, kteří s sebou přivezli skoro 100 tun humanitárního a lékařského materiálu.

I to, nejen turistika ve vzdálených zemích, je vlastně určitý projev globalizace – v tomto případě s jednoznačně pozitivními dopady.   

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty