Jan Fingerland: Zrodil se nový typ evropského džihádisty?

03.06.2014 16:49

Od doby, kdy neznámý muž zastřelil v Židovském muzeu v Bruselu čtyři lidi, uplynul týden. Dobrá zpráva je, že se jej koncem minulého týdne podařilo zadržet. Všechny ostatní zprávy s touto událostí spojené jsou ovšem špatné.

Jan Fingerland: Zrodil se nový typ evropského džihádisty?
Foto: Archiv
Popisek: Modlící se muslimové v mešitě

Mladý muž spáchal mimořádně jednoduchou vraždu. Bez okolků vešel do muzea, z tašky vyndal automatickou pušku, začal střílet na všechny přítomné a pak zas odešel. Zdálo by se, že nebude těžké ho najít – vždyť byl zaznamenán bezpečnostní kamerou a další kamery v ulicích Bruselu ho nepochybně také nahrály.

Opak je pravdou. 29letého Mehdiho Nemmouche zadržela v pátek večer francouzská policie spíše náhodou, při rutinní protidrogové kontrole. Sám Nemmouche měl u sebe nejen dvě zbraně, ale i spoustu usvědčujícího materiálu.

Pokud vše proběhlo tak, jak přiznávají Francouzi, pak nechybělo mnoho a Nemmouche by se navždy ztratil policii z očí. Nebo ne navždy, ale do doby, než by spáchal další násilný čin. Jak sám přiznává v zadržené nahrávce, spáchal nejen vraždu v Bruselu, ale chystal se na další.

Druhou špatnou zprávou je, že Mehdi Nemmouch až učebnicově přesně naplňuje představy o tom, jak bude vypadat pachatel příštích teroristických činů v Evropě. Značně se v tom podobá svému předchůdci, Mohamedu Merahovi, který před dvěma lety zabil tři francouzské vojáky a čtyři francouzské Židy.

Merah byl mladík z přistěhovalecké komunity, který měl problémy se zákonem i sám se sebou. Tyto problémy řešil příklonem k radikálnímu islámu a nakonec i spácháním několikanásobné nábožensky motivované vraždy. Ideologického utužení se mu dostalo při pobytu v Pákistánu a Afghánistánu.

Velmi podobný profil má pravděpodobný útočník z Bruselu. Také on pochází z francouzské rodiny alžírského původu, pobyl za drobné delikty několik let za mřížemi, kde se také dostal k džihádistické propagandě. Svůj ideologický přerod dokončil vloni při dlouhodobém pobytu v Sýrii.

Právě syrský konflikt je důležitým faktorem při vzniku nové generace evropských džihádistů. Již dříve jezdili někteří „rekonvertité“ zocelit se do Afghánistánu nebo do iráckého konfliktu. Sýrie se od těchto míst liší tím, že je velmi snadné se do ní dostat – vlastně během jednoho nebo dvou dnů lze odletět do Turecka, nechat se propašovat přes hranice a ocitnout se na bojišti.

V současné době se odhaduje, že v Sýrii bojují více než tři tisíce Evropanů, většinou mladíků z rodin imigrantů v druhé nebo třetí generaci. Také Mehdi Nemmouche odešel do Sýrie, kde se připojil k organizaci Islámský stát v Iráku a Levantě, hnutí tak extrémnímu, že se dostalo i do konfliktu s tamní Al Kajdou.

Nyní se Evropa bojí, co bude s těmi, kdo se vrátí. Představa, že většina z nich zahyne, je neopodstatněná. Naopak, do svých rodišť se vracejí lidé ideologicky utužení, zkušení v boji i zacházení s trhavinami a často s narušenou psychikou. Podle dosavadních výzkumů se zhruba každý devátý zapojí do ideologicky motivované násilné činnosti.

Další špatnou zprávou je, že evropské země nejsou schopny se této výzvě postavit. Navíc například britští odborníci naznačují, že právě jejich francouzští kolegové zvládají problém hůře než ostatní. Přitom jen z Francie do Sýrie odjelo kolem sedmi set lidí a Francie také nepatří k zemím, kde by se přistěhovalce podařilo úspěšně integrovat.

Skutečnost, že účast na tamních bojích je trestná, situaci nevyřeší. Už jen proto, že právě ve vězeních se mnozí mladí muži poprvé dostanou k islamistické propagandě. Náhodou právě v těchto dnech má být francouzským poslancům předložen zákon, který by umožnil odpykat si trest jinak než jen v cele.

Podle jedněch bude náprava efektivnější a odlehčí se přeplněným věznicím. Podle jiných tím francouzský stát jen ukáže, že je vůči zločinu měkký. Nic z toho však nevyřeší mnohem hlubší problém mnohamilionové francouzské muslimské komunity, jejíž sice malá, ale co do hrozby ne tak zanedbatelná část vidí v radikálním islámu správnou odpověď.

Před tím varoval například i bratr Mohammada Meraha, který bojuje proti těm, kdo se předloňské vraždy a jejich pachatele snaží vykreslit jako projev následováníhodného hrdinství. Shodou okolností den před Nemmouchovým útokem vyhlásily francouzské úřady pátrání po sestře Mohammeda Meraha. Vyslovily přitom domněnku, že Souad Merahová odjela bojovat do Sýrie. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…