Jan Jůn: Británie má stále problémy s kontrolou hranic

23.12.2014 12:32

Britský náměstek ministra pro přistěhovalectví James Brokenshire oznámil před několika dny, že do dubna příštího roku zavede řádné výjezdní kontroly na hraničních přechodech, aby tak bylo jasné, kolik návštěvníků Británie zas po příjezdu ze země odjíždí.

Jan Jůn: Británie má stále problémy s kontrolou hranic
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cestovní pas

Ministr dodal, že se kontroly zaměří na zneužívání mezinárodního pohybu osob a zvýší tak bezpečnost země. Prohlášení náměstka ministra bylo zjevně vynuceno nepříznivým vývojem statistik migrace a prohlášením odstupujícího hlavního inspektora ochrany hranic a přistěhovalectví Johna Vinea.

Ten přiznal, že po nálezu starších záznamů ve sklepech ministerstva i jinde z posledního desetiletí minulého století se ukázalo, že množství migrantů, kteří v zemi zůstali i po vypršení víza dosahuje více než čtvrt milionu. Vine měl za úkol zjistit, co se stalo se 150.000 migranty, kteří zůstali v zemi po vypršení víz po roce 2008, a nalezl zmíněné záznamy.

Z onoho více než čtvrť milionu „provinilců“ se podle něj téměř 60.000 osob zcela ztratilo, 123.000 se snaží o prodloužení pobytu po vypršení víz a jen 55.000 zemi opustilo. Situací se už zabýval parlamentní výbor pro vnitro a jeho předseda Keith Vaz konstatoval, že zpráva Johna Vinea „je znepokojivým čtením“.

Ukazuje se tak, že obě britské strany se během let u moci nedokázaly s problémem vypořádat a nemohoucnost úřadů, kde se nahromadilo téměř 400.000 takových případů, je smutným svědectvím o efektivitě celého systému kontroly hranic.

Jak známo, občané členských zemí Evropské unie nepotřebují víza, ale i tak podléhají hraniční pasové, či průkazové kontrole, stejně jako osoby ze zemí mimo unii. Je také zavedena předběžná kontrola příletů a odletů na letištích s imigračními databázemi a už vlastně i při nákupu letenek, což stanoví kolem 80ti procent cestujících.

Pozemní příjezdy a odjezdy vlaky však předběžné kontrole nepodléhají a z námořních cestujících stačí úředníci takto zkontrolovat jen asi kolem 20ti procent, což je zcela nedostatečné. Mezitím se už začaly ozývat hlasy, že zavedení kontrol není možné do dubna stihnout a jiné hlasy, že to bude způsobovat zpoždění na hranicích.

Nemohoucnost britských úřadů byla v posledních týdnech prokázána náhodným zadržením dvou skupin ilegálních přistěhovalců dálniční policií v kamionech z Francie už téměř v Londýně. Řidiči tvrdili, že o nich nevěděli.

Experti v této souvislosti poukazují na neudržitelnou situaci ve francouzském Calais, kde se opět množí případy násilného vniknutí do kamionů a dalších vozidel v prostorách trajektových terminálů i seřadišť Eurotunelu z řad několika tisíc osob, převážně z Afriky a Asie, snažících se ilegálně dostat do Británie, poté, co v Itálii, Španělsku či Řecku nežádají o azyl po přeplutí Středozemního moře, ale cestují dál na sever.

Francouzi, kteří před časem násilně zlikvidovali přistěhovalecký tábor u Calais, tvrdí, že britských úředníků hraniční kontroly je tam příliš málo, i když ani větší počty by na pokusy o ilegální vstup do Británie zjevně nestačily.

Britské statistiky ukazují, že letos do konce dubna se pokoušelo neoprávněně projít hraničními kontrolami 12.000 osob, což je více než za dva roky v letech 2011 a 2012. Celkový počet tak nyní dosahuje tří tisíc takových pokusů měsíčně a to nejsou zahrnuty pokusy dostat se na ostrovy po moři. Co dál dělat, není Britům asi vůbec jasné.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

15:22 Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

Denní glosy Petra Hampla.