Jan Jůn: NATO není připraveno na ruskou hybridní propagandistickou válku

15.02.2015 17:09

Prezident Putin by měl potrestat ministra zahraničí Sergeje Lavrova za jeho nejnovější výrok na pozadí ve čtvrtek ukončeného vyjednávání o příměří ve východní Ukrajině.

Jan Jůn: NATO není připraveno na ruskou hybridní propagandistickou válku
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Ruský prezident Vladimir Putin

Lavrov totiž neuváženě prohlásil, že je nepravděpodobné, že by Rusko odevzdalo kontrolu ukrajinské státní hranice mezi separatistickými územími a Ruskem ukrajinské vládě.

Prý proto, že by takový krok ponechal separatisty „obklíčené“ a „odříznuté“ od ruské „humanitární pomoci“.

Podle britských expertů onen kontingent padesátky ruských tanků a další obrněná vozidla a raketomety, které překročily během noci tuto mezinárodně uznávanou hranici suverénního státu z Ruska, právě když se v Minsku jednalo, ukazují o jakou „humanitární“ pomoc, by se asi také mohlo jednat.

Pozoruhodné však je, že minská dohoda o příměří předání kontroly hranice Ukrajině předpokládá, i když za velmi komplikovaných podmínek, které se téměř rovnají Lavrovovu prohlášení.

Všechny tyto protiřečící si informace a kroky jen dokazují, že Rusku se daří svět dál uvádět do nejistoty a tedy klamat. Podle nejnovějšího elaborátu každoroční studie vojenské rovnováhy známého britského Mezinárodního institutu pro strategické studie a jeho revue Survival se jedná o „hybridní válku“, novou a zdokonalenou verzi Stalinovy „Maskirovky“.

Tedy souboru akcí, které Rusku umožňují „ovlivňovat politické, ekonomické a sociální prostředí rozdělováním, podvracením, špionáží, falešnými informacemi a zvyšováním sociálního napětí“ v zemích či skupinách zemí protivníka.

Staré metody zapírání a klamání jsou ovšem umocněny novými technickými prostředky kybernetické války a toku dezinformací a agresivní propagandy na síti internetu. Na to ovšem podle institutu nejsou demokratická Evropa ani Severoatlantická aliance vůbec připraveny, natož aby mohly tomuto „hybridnímu“ ruskému způsobu vedení války efektivně čelit.

Od zelených mužíčků v uniformách bez označení a bojová vozidla bez identifikačních znaků – což začalo už během obsazení Krymu - přes „mlžení“ a poskytování zkreslených či zcela nepravdivých informací prostřednictvím médií, včetně televize, pro vlastní domácí manipulování veřejného mínění a fungování režimu v Rusku, až po vypouštění zfalšovaných zpráv, dopisů korespondentů, reakcí obyvatelstva na frontové linii a podobně na internetu.

Rusko tak ovlivňuje svou pátou kolonu uvnitř aliance a daří se mu štěpit veřejné mínění uvnitř Evropské unie a „dosahovat tak politických a strategických cílů, v mnoha případech efektivnějším způsobem než jen silou zbraní“, tvrdí studie institutu.

Obyvatelstvo evropských a amerických členských zemí NATO totiž - přes občasné pokusy vlastních politiků o klamání veřejnosti, které jsou většinou odhalovány a pachatelé dříve či později trestáni – věří vlastním médiím, řízeným etickými kodexy a tradiční křesťansko-judaistickou morálkou a není zvyklé na takový proud nepravdivé propagandy.

Mnozí jí tak více či méně věří a zkreslené informace předávají dál a znejišťují spoluobčany. Institut dále nabádá, aby členské země nejen přesunovaly vojenskou techniku, ale investovaly také do podobných metod vedení psychologické války, včetně kontroly a postihu organizací oné páté kolony, což platí také pro Írán a tzv. Islámský stát, které se pravidla „Maskirovky“ zjevně rychle učí.

Zdá se tedy, že bezstarostné a mírem ukolíbané demokracie čelí nyní smrtelnému nebezpečí. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Český rozhlas

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…