Jan Klusáček: Miloš Zeman zachrání občany před nebezpečným sportem

09.05.2013 21:07

Zdá se, že Miloš Zeman překonává odhady ústavních právníků, kteří očekávali, že bude extenzivně vykládat své kompetence a legitimizovat je vahou svých 2 717 405 voličských hlasů.

Jan Klusáček: Miloš Zeman zachrání občany před nebezpečným sportem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

V pondělí rozšířil výkladem své pravomoci dokonce o povolování či zakazování jednotlivých sportovních odvětví podle toho, zda jsou bezpečné a výchovné. Prvním sportem, který neprošel přes přísná Zemanova měřítka, jsou automobilové rallye, při nichž nejenže umírají jezdci i diváci, ale navíc tento sport vzbuzuje přesvědčení v řadách běžných řidičů, že v plném provozu je možné řídit stejně, jako na rychlostních zkouškách slavné Barum Rallye. Podle prezidentova názoru není třeba se zatěžovat detailním rozborem, proč ke konkrétním nehodám a jejich následkům došlo (zda diváci dodrželi bezpečné zóny, zda byly zóny správně vyznačeny atp.), lepší je šmahem celé sportovní odvětví zakázat.
 
Zakažme i lyžování a tenis!
 
Tím to ale přeci skončit nemůže, copak jsou ostatní sporty zcela bezpečné? Úmrtí Simoncelliho, Tomizawy či Carreiry ukazují, že včera bylo pozdě na zákaz motocyklových závodů na okruzích. Vzhledem k tomu, že asi nenajdeme odvětví motorsportu, při němž nedošlo ke smrtelnému úrazu, bude lepší zakázat všechny. Při hodu oštěpem zemřel loni v Nemecku rozhodčí zasažený do krku, navíc co kdyby hloupé občany napadlo házet si oštěpem ve Stromovce, inu nedá se nic dělat, Špotáková si bude muset najít jinou práci. Střelecké disciplíny raději zakážeme všechny, závodníci sice při nich neumírají, ale jsou zjevně nevýchovné. Kam bychom se dostali, kdyby po shlédnutí olympijského závodu ve střelbě malorážkou si chtěl každý druhý český občan vyzkoušet na veřejnosti, zda se náhodou nevyrovná Kateřině Emmons. Lyžování je úplně ztracené, umírá se po pádech i na umrznutí (Hanč s Vrbatou jsou doposud v živé paměti), veškeré jezdecké sporty (a koně vůbec) je nutné zakázat ihned, protože se nejen padá, ale k úmrtím dochází i následkem kopnutí. Tenis vypadá na první pohled zcela bezpečně, ale kdyby ho nehráli, mohli tu s námi Strýček Jedlička i exministr Janota ještě být! Zakázat! V zásadě zbývají jako povolené sporty curling a šachy.
 
V zájmu občanů raději zakažme vše
 
U sportů by to ale nemělo zůstat! Zásadový prezident musí bojovat proti všemu, čím si hloupí občané škodí! Např. proti vaření (popáleniny i požáry) i koupelnám (nejčastější místo domácích úrazů). Až se dostane i k boji proti alkoholu a ještě před tím, než zavede prezidentským dekretem úplnou prohibici, začne s abstinencí u sebe, třeba si všimne, že před Českou republikou stojí řada velkých výzev a nebezpečné sporty jistě nepatří k těm nejdůležitějším.
 
Jan Klusáček
Vystudoval Právnickou fakultu Masarykovy univerzity. Pracoval jako poradce ministra, ředitel kabinetu a ředitel odboru legislativy Ministerstva zdravotnictví. V současné době působí jako konzultant. Prezentuje zde pouze své soukromé názory, nikoli stanoviska svého zaměstnavatele.
 
Vyšlo na serveru pravybreh.cz, publikováno se svolenám vydavatele.
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

Ing. Tomáš Czernin byl položen dotaz

Válka na Ukrajině

Pane senátore, opravdu věříte tomu, že má Ukrajina šanci Rusko porazit, a že ji USA a ostatní budou podporovat do nekonečna? Nechápejte mě špatně, přeji si, aby Ukrajina Rusko porazila, ale myslím, že je to dost nereálná vize. A co mě ještě na vašem komentáři zarazilo je, že v něm vůbec nepíšete o m...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Žamboch: Pozoruhodná slova ústavního soudce Jirsy

12:26 Jan Žamboch: Pozoruhodná slova ústavního soudce Jirsy

Denní glosa Jana Žambocha