Jan Klusáček: Velmi vzdálená euthanasie

31.08.2014 11:58

Případ rumburské zdravotní sestry, která údajně zabila pacientku v terminálním stadiu injekcí draslíku, znovu oživil úvahy o tom, zda by přeci jen nebylo lepší řešit podobné situace systémově, euthanasii v České republice zakotvit do právního řádu a vyhnout se tak trestnímu stíhání zdravotnických pracovníků, kteří „jen“ chtějí trpícím pacientům zkrátit utrpení.

Jan Klusáček: Velmi vzdálená euthanasie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař s pacientem, ilustrační foto

Bez ohledu na konkrétní okolnosti případu z rumburské nemocnice, které v tuto chvíli neznáme a ani znát nemůžeme, zastávám názor, že diskuse o euthanasii by ještě velmi dlouho měla zůstat čistě filosofickou a neměla by se posouvat do oblasti právní. Minimálně tak dlouho, dokud české zdravotnictví nesplatí jeden ze svých největších dluhů, a to zajištění kvalitní péče o umírající.

Naprostá většina obyvatel ČR by si přála zemřít v domácím prostředí, přesto cca 70% lidí umírá každoročně v nemocnicích. I z těchto lidí se jen velmi malé části dostane kvalitní a komplexní paliativní péče, vč. psychologické. Čeští lékaři mají většinou tendenci, která je ovšem podmíněna i úhradovými mechanismy ze zdravotního pojištění, „léčit“, tedy usilovat o zlepšení zdravotního stavu i v situaci, kdy je prognóza de facto beznadějná. Neumí sdělovat pacientům jejich skutečnou situaci a dokonce k tomu stále občas vybízejí i příbuzné („neříkejte babičce, že umře, bude to tak pro ni lepší“).

Není potom divu, že je umírání považováno za cosi tabuizovaného, jakoby ani nešlo o přirozenou součást lidského života. Obrovský respekt si zaslouží všichni, kdo stáli u zrodu českých hospiců, vč. hospiců domácích (ale i oddělení paliativní medicíny v nemocnicích) a kdo v nich odvádějí úžasnou práci. Je však třeba si přiznat, že stále fungují částečně navzdory systému zdravotnictví a jeho financování, nikoli jako jeho integrální a samozřejmá součást.

Dokud zdravotní pojišťovny nebudou mít povinnost každému pojištěnci v řádu jednotek dní zajistit dobrou paliativní péči (v hospicu či doma podle vlastní volby), dokud bude Cesta domů odkázána na dobročinnost, dokud se studenti medicíny nebudou skutečně učit, kdy je na místě přejít k paliativní péči a jak to umírajícím sdělit, do té doby jsou myšlenky na právní zakotvení euthanasie jako standardní možnosti pro nevyléčitelně nemocné lidi, jen projevem ignorace umírání jako přirozené součásti lidského života.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …