Jan Koucký: Kdo za Nečase? Jednoznačně Jaroslav Kubera!

31.10.2012 17:35

Občanskou demokratickou stranu čeká o tomto víkendu volební kongres, na kterém budou delegáti rozhodovat o dalším směřování strany. A nebude to jednoduché rozhodování. ODS je v těžké krizi. Někdejší symbol pravice se posunul do politického středu a nyní se strana přiklání k sociáldemokratismu. Výsledky nedávných voleb jasně ukázaly, že voliči se s proměnou ODS nesmířili.

Jan Koucký:  Kdo za Nečase? Jednoznačně Jaroslav Kubera!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Kubera

ODS se nachází v podobné situaci, v jaké byla britská Konzervativní strana v první polovině 70. let 20. století. Britské konzervativce zachránil příchod Margaret Thatcherové, která se v roce 1975 stala předsedkyní strany a otočila stranu zpátky doprava Tvrdá práce v opozici se Margaret Thatcherové vyplatila. V roce 1979 vyhrála volby a stala se první předsedkyní vlády v historii britské politiky. Za zmínku stojí, že v této funkci vydržela následujících 11 let. Voliči tak opakovaně podpořili program, ve kterém dominovala tzv. neviditelná ruka trhu.

Mediální obraz ODS budí dojem, že strana nemá ve svém středu osobnost, která by radikální reformu ODS zvládla. Osobně jsem takového člověka také neviděl. Možná nechtěl vidět. Až letošní senátní volby mi otevřely oči. Mluvím o člověku, který je od roku 1994 vrcholným představitelem Teplic, letos byl potřetí zvolen senátorem a je čerstvým držitelem Antibyrokratické ceny roku. Asi jste uhodli, že mám na mysli Jaroslava Kuberu.

Jaroslav Kubera působí dojmem prostořekého zákonodárce, který svými výroky budí rozruch na české politické scéně. Když ale odhlédneme od formy Kuberova projevu, musíme jednoznačně prohlásit, že Jaroslav Kubera je člověk, který může ODS vrátit její pravicovost a očistit stranu od všech kmotrů a kmotříčků.

Dříve se říkalo, že v Praze vyhraje i tenisová raketa Václava Klause. Dnes lze obdobný příměr použít na Teplice a Jaroslava Kuberu. Teplický senátor prosazuje poctivou a zodpovědnou pravicovou politiku, které se dostává vysoká podpora voličů. Jsem si jist, že to, co je možné na regionální úrovni,je možné i na té celostátní. Otázkou je, zda k tak radikální změně budou mít delegáti kongresu odvahu?

Pravicový volič čeká na razantní proměnu ODS. Kosmetické změny nejsou na pořadu dne. Pokud někdo věří pohádce Petra Tluchoře, že hlavním viníkem úpadku Občanské demokratické strany je výhradně Petr Nečas, pak mi ho je upřímně líto. Petr Nečas svou roli reformátora ODS nezvládl. Jeho působení v čele vlády a ODS lze označit za jednu velkou tragédii. Na druhou stranu to byl Petr Tluchoř, předseda poslaneckého klubu ODS za éry Mirka Topolánka, který Topolánkovi pomáhal odstartovat úpadek ODS. Slovy Václava Klause lze Tluchořovo volání po návratu ke kořenům označit za falešné a prázdné. Tluchořovi a jeho partě jde jen o moc a vliv.

ODS potřebuje radikální změnu a tu nelze provést s lidmi, kteří jsou za její současný stav plně zodpovědní.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …