Jan Kozák, Štěpán Pekárek: Jak je důležité míti Václava (Klause)

03.03.2014 10:33

Václav Klaus je bezesporu dominantní osobnost polistopadové politické scény. Téměř každý jeho výrok je pod drobnohledem jeho odpůrců a zastánců.

Jan Kozák, Štěpán Pekárek: Jak je důležité míti Václava (Klause)
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exprezident ČR Václav Klaus

Soustavnou kritikou českých médií je tak uměle budována jakási kontroverze osobnosti Václava Klause. Není od věci se čas od čas oprostit od mediálního šumu a podívat se na reálné argumenty, které Václav Klaus přináší do společenských diskuzí.

Náš bývalý ministr financí, předseda vlády a prezident měl vždy názory namířené proti tzv. hlavnímu ideovému proudu, což vždy přitahovalo pozornost široké veřejnosti. Mezi společensky nejvýraznější témata patřilo například globální oteplování, Evropská unie a aktuálně „překvapil“ svým komentářem k politické situaci na Ukrajině. Nechceme polemizovat, zda má či nemá pravdu, chceme se pouze zamyslet, jak důležité jsou jeho komentáře pro veřejnou diskuzi.

Například v případě „globálního oteplování“ zaznívala ve společnosti převážně jedna univerzální, mainstreamová pravda. Václav Klaus vystoupil se svými myšlenkami a nabídnul veřejnosti svůj názor, co se skutečně za celým problémem může skrývat. Naprosto liché byly hlasy kritiků, že jako ekonom k této problematice nemá co říct a „ať se raději drží čísel“. Právě naopak, jako ekonom celý problém analyzoval a poukázal na peněžní toky a jisté mýty vyvrátil z pohledu ekonomické teorie.

Asi nejvíce lidem se při vyslovení jména Václav Klaus vybaví kritika Evropské unie. Ano, Václav Klaus je kritikem Evropské unie, je kritikem jejích vad a nedostatků. Jeho kritika však nepramení z pouhého rozmaru, ale z pohledu racionálně uvažujícího ekonoma. Samozřejmě co ekonom, to názor. Je však důležité jít po síle argumentů a sledovat diskuze, kde jsou zastoupeny odlišné názory. Jenom tak si člověk může tříbit svůj vlastní názor.

Z nedávné doby nemůžeme opomenout komentář Václava Klause a Jiřího Weigla k dění na Ukrajině. Jejich článek opět vzbudil vlnu okřikování a mezi médii započal boj o to, kdo dřív přinese zprávu o tomto článku, či kterého odborníka nechá zkritizovat názor bývalé hradní dvojice. Situace na Ukrajině je bezesporu velmi tragická, je však velmi obtížné si udělat jednoznačný názor na původ či průběh celého problému. Václav Klaus tak pouze opět skrze svoji osobnost vnesl do diskuze názor, který se dá napříč společností, považovat zatím za minoritní. Pro každou společnost je dobré mít osobnost, jako je Václav Klaus, neboť taková pomáhá posouvat a zkvalitňovat veřejnou diskuzi.

Jan Kozák, Štěpán Pekárek

Tento materiál je publikován na základě spolupráce mezi ParlamentnímiListy.cz a Národohospodářskou fakultou VŠE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: VŠE

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Jahn: Česká televize - Pospěšte! Privatizace veřejnoprávnosti začala!

14:42 Petr Jahn: Česká televize - Pospěšte! Privatizace veřejnoprávnosti začala!

Česká televize totiž outsourcovala službu nejveřejnoprávnější – ombudsmana. Jasně, vím že jsem Vás t…