Jan Macháček: Miloš Zeman chce prosazovat urychlené přijetí eura

21.04.2015 22:20

Prezident Zeman hodlá přesvědčit občany, že euro je dobré. Prezidenta „zlobí“ negativní přístup Čechů k přijetí eura.

Jan Macháček: Miloš Zeman chce prosazovat urychlené přijetí eura
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Chystá proto zásadní racionální debatu o společné evropské měně, vést ji hodlá s premiérem Bohuslavem Sobotkou, ministrem financí Andrejem Babišem a členem bankovní rady ČNB Jiřím Rusnokem. Tolik hlava státu na Žofínském fóru.

Skoro už jsme si zvykli na to, že hlava státu říká příliš často velmi zvláštní věci, že člověka překvapí, že jednou také řekne něco normálního, rozumného, či dokonce chvalitebného.

Za prvé „racionální debaty“ v této zemi není nikdy dost a „zásadní racionální debaty“ o zásadních věcech je už vůbec jako šafránu.

Zdá se také dobré, že si prezident tentokrát odpustil útoky na guvernéra Miroslava Singera, které podlamují stabilitu měny i důvěryhodnost instituce, za kterou je prezident dle ústavy spoluzodpovědný.

I když mohou mít prezident a guvernér různé názory a různé ideové a ideologické pohledy, nemělo by to mít osobní rovinu a neměly by se tyto názory vyměňovat přes veřejná fóra.

Nutno předeslat, že guvernér se držel zpátky, a vyčítat to lze jenom prezidentovi. Nebyly to tedy přestřelky, ale prezidentovy výstřely. Dobré je, že stávajícího i budoucího guvernéra Zeman do debaty přizval.

Budou-li se na racionální debatě o euru podílet nejmocnější muži ve státě Zeman, Sobotka, Babiš a Rusnok, je to opět jen dobře a škoda, že tak dosud důkladně nečinili.

Jinak: bylo by dobré, kdyby tato vláda – dokud ještě koaličně drží – nějaké nezvratné kroky k přijetí eura učinila. To, že se Slovákům v eurozóně daří a že lidé na Slovensku euru věří, je zjevné.

Politický aspekt věci je, že nějaká příští česká vláda už zase vůbec nemusí být tak „europřátelská“ jako vláda stávající. Zatím sice žádný silný euroskeptický subjekt na obzoru není, ale co není, může být, zvraty ve voličské přízni mohou býti dosti náhlé.

Čekat, jak to dopadne s Řeckem a jak se s tím eurozóna vypořádá, je celkem vzato nesmysl. O tom, jak to dopadne s Řeckem, bude jasno už za pár měsíců, a to avizovaná diskuse teprve pořádně začne.

Politická přízeň je v tuto chvíli nadějná také „zvnějšku.“ Německý ministr financí nedávno deklaroval, že rád přivítá Polsko a Českou republiku v eurozóně.

Evidentně nás a Poláky Německo považuje za členy klubu zodpovědných. Také v Německu se může politická situace změnit a s ní i názor na euro.

Otázkou samozřejmě je, kdy přesně ČNB opustí režim řízeného oslabení koruny, jakou bude mít výstupní strategii.

O tom všem se dá mluvit, odborně a politicky, nebude to vůbec nic jednoduchého. Rozhoduje ale centrální banka, která je nezávislá. Příští rok už ale bankovní rada dozná značných změn. 

Autor je komentátorem Lidových novin a předsedou správní rady Institutu pro politiku a společnost. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…