Jan Macháček: Vyhlídky vysokého školství nejsou růžové

28.02.2012 19:33

Stačilo, že studenti pohrozili ministrovi školství Josefu Dobešovi týdnem neklidu a najednou z celého balíku reforem vysokého školství vypadlo školné, které pan ministr už nadále neprosazuje.

Jan Macháček: Vyhlídky vysokého školství nejsou růžové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti

Politikou ministerstva nyní bude tvářit se, že školné byla vlastně jen podružnost v celé reformě a že se vlastně nic nestane, když v ní nebude.

Opak je pravdou. Školné a půjčky na studium byly úhelné kameny celé reformy a je otázkou, o jakého jde politika, když se úhelného kamenu reforem vzdá jen tak bez mučení, při prvních protestech.

Ve světě existují různé systémy vysokého školství bez školného a půjček na studia nebo s ním. V USA či anglosaském světě je školné běžné, ve Francii například nikoliv. Společnosti nebo státy, které školné nemají se musí smířit s tím, že kvalitu a dostupnost vysokého studia musí zajistit všichni daňoví poplatníci, tedy i ti, kteří se na studia nedostali. Ve Skandinávii také školné nemají, ale tamější politická kultura neumožní, aby se prostředky daňových poplatníků někde po cestě rozkutálely.

Amerika má možná zanedbané střední školství, ale možnost studia na tamějších lepších i nejlepších univerzitách je obrovským lákadlem pro mladé lidi z různých koutů světa a významným zdrojem příjmů pro celou společnost.

Můžeme to chtít tak či onak, se školným i bez něj. Když už se však politik rozhodne pro školné, má za ním stát a má ho hájit. Když se mu to nepovede, má odejít. Pokud se rozhodne svou věc hájit, může donekonečna vysvětlovat, že státem garantované a výhodné a dostupné půjčky na studium a školné mají například zvýšit sociální prostupnost, která je u nás velmi nízká. Studují především děti studovaných. Ministr, který sám věří tomu, co chce udělat, mohl například dnešní studenty razantně odkázat do patřičných mezí. Co je vám, současný studentům, do školného, když vás se už týkat nebude?

A třeba to pana Dobeše nikdy moc za srdce nebralo. Když ještě do léta loňského roku působil na ministerstvu školství jako poradce Daniel Münich, náš největší specialista na ekonomiku vzdělávání, který ví všechno o financování školství od Austrálie po Kanadu, ministr Dobeš se s ním ani jednou nesešel. Münichem navržený ucelený systém se postupně pod zásahy úředníků začal poněkud rozpadat až do poněkud nerozpoznatelného tvaru.

Ostudně se chová i vláda jako celek. Copak reforma tak klíčového odvětví, jakým je školství nestojí premiérovi za to, aby se za ni pevně postavil?

Když to shrneme, tak vyhlídky českého vysokého školství nejsou růžové. Tato vláda už nic neudělá, sociální demokracie, která bude asi vládnout příště, školné z ideologických důvodů odmítá. Žádné slavné ekonomické časy a zázračné daňové příjmy nás nečekají, takže lze čekat, že české školství bude tak nějak přežívat a skomírat a převládat bude průměrnost. Poučení propříště? Když chci něco zásadního změnit, musím to myslet vážně a sám o tom být přesvědčen, musím za tím pevně stát a musím se o to prát. Jinak to vlastně nemá cenu. To platí pro celou vládu, která má být tým, nejen pro ministra školství. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…