Jan Procházka: Zákon omezující prodej během svátků? Odhaduji ztráty v desítkách milionů korun

29.06.2016 11:19

Komentář ředitele nákupního centra k zákonu zakazující prodeje o svátcích:

Jan Procházka: Zákon omezující prodej během svátků? Odhaduji ztráty v desítkách milionů korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Supermarket

Včerejší schválení původního návrhu zákona omezující prodej během svátků znovu přináší reálnou hrozbu, kdy si zaměstnavatel nebude moci dovolit mít více zaměstnanců, než je nutné k pokrytí otevíracích hodin. „Nedá se vyloučit, že by v některých případech mohli být zaměstnanci nahrazeni brigádníky. Problém je o to větší, že podobné dopady nehrozí jen velkým nákupním centrům a supermarketům, ale mohou potkat i jejich dodavatele,“ vysvětlil Jan Procházka, ředitel nákupního centra s tím, že může jít například o dodavatele služeb v oblasti ostrahy nebo úklidových prací, v případě zboží pak mohou být postiženi dodavatelé základních potravin jako pečivo, maso a uzeniny.

Centrum s módou, které se nachází nedaleko rakouských hranic, odhaduje ztráty až v desítkách milionů korun. Právě v českém příhraničí oproti prodejnám v tuzemském vnitrozemí se dají čekat drtivější dopady zákona. Obchody a nákupní centra v blízkosti hranic jsou totiž často více závislé na zákaznicích ze sousedních zemí. Například v Rakousku jsou obchody zavřené nejen o vybraných svátcích, ale také o nedělích. „O to horší situace nastane, když zákaz vyjde právě na neděli, během kterých jsou obchody zavřené i v Rakousku,“ řekl Jan Procházka, ředitel centra, podle kterého by v takových případech nebylo v možnostech centra informovat rakouské zákazníky o tom, že bude v daný den zavřeno.

„Výsledkem budou tisíce rozhněvaných návštěvníků, kteří bohužel přijedou zbytečně. To jistě negativně ovlivní i návštěvnost pro další víkendy. Menší počet turistů v regionu tak zřejmě nepotěší ani střední či menší živnostníky působících v oblasti cestovního ruchu,“ doplnil ředitel Jan Procházka.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…