Jan Sajdl: Něco o tichu (řeckém)

25.03.2014 14:50

Podle vyjádření analytiků zabývajících se působením propagandy na veřejné mínění prý účinným nástrojem manipulace s veřejným míněním je volba témat k diskusi.

Jan Sajdl: Něco o tichu (řeckém)
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

A ještě důležitější než to o čem se stále dokola mluví bývá to, o čem se nemluví a zarytě mlčí. Jako příklad tohoto tvrzení slouží případ Řecka. Ten je přímo učebnicový. Řecko bylo denně na tapetě, denně propírané a omílané ve všech médiích v době od jara roku 2010. Šlo tímto o to – ovlivnit volby a varovat veřejnost před „řeckou cestou“. Bylo to používáno jako klacek především na sociální demokracii. Byla napadána a obviňována, že v případě jejího vítězství ve volbách neskutečně naši zemi zadluží až na úroveň této jihoevropské země.

Bohužel, sociální demokracie proti této účelově vedené lži nenašla účinnou protizbraň. Vedlo to k její malé volební úspěšnosti a otevřelo tak dveře do Strakovny „úsporné a rozpočtově odpovědné vládě“ Petra Nečase. Co se ale nestalo. Uplynuly čtyři roky a situace Řecka je stejné bezútěšná jako byla před tehdejšími parlamentními volbami. Životní úroveň Řeků se dále propadá, nezaměstnanost trhá rekordy, další škrty nedokážou odvrátit enormní zadlužování. Proč se však o řeckém dramatu nemluví dnes a nikoho to nezajímá? O slepé uličce, ve které se tato země ocitla, se mlčí stejně tak jako o narůstajících problémech Portugalska, Španělska, o problémech Itálie.

Politiky TOP09 a ODS, kteří hrůzou z vývoje v Řecku nemohli na jaře roku 2010 ani spát, nechává naprosto klidnými stejně zoufalé Řecko na jaře roku 2014. Oni dnes vedou jinou kampaň. Potřebují nyní prosazovat přesvědčení, že Evropa je schopna řešit letité problémy Ukrajiny jejím přičleněním k Unii. A jakékoliv zmínky o Řecku, kterému nikdo pomoci nedokáže, jsou v této dané chvíli krajně nevhodné. Dnes se s touto řeckou kartou kraje tak, že je pečlivě zametána pod koberec. Při manipulaci s veřejným míněním je přece důležitější, aby se o Řecku a dalších evropských zemích, které jsou ve stejných potížích důsledně mlčelo.

Když pan kníže Karel Schwarzenberg nyní chválí sociální demokracii za její moudrou politiku, mohl by se on a všichni ti rádoby politici TOP09 a ODS nad sebou hluboce zamyslet. Jestli to ale umějí. Není to přece poprvé, kdy se sociální demokracii pokusili řeckou kartou co v nejvyšší míře poškodit.A  nejen tou řeckou.

Tolik moje zamyšlení nad jedním tichem (řeckým).  

Jan Sajdl

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

12:26 Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

Dnes nepíšu glosu. O smrti se glosy nepíší. Dnes chci ještě několika svými řádky vzpomenout na Mirka…