Jan Urbach: Británie si nárokuje zúčtování Brexitu

14.05.2017 8:36

Britský ministr zahraničních věcí Boris Johnson dnes v rozhovoru pro list „The Telegraph“ prohlásil, že existují „velmi dobré argumenty“, aby to byla Evropská unie, která zaplatí Velké Británii v rámci zúčtování nároků vyvolaných Brexitem.

Jan Urbach: Británie si nárokuje zúčtování Brexitu
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Boris Johnson

Evropská unie přitom přijala rozhodnutí, že v rpvní etapě jednání o Brexitu se bude muset Velká Británie vypořádat s finančními závazky, které při přijalo jako člen unie. Johnson řekl The Telegraph, že britská vláda může odejít z Evropské unie bez platby do unijního rozpočtu. Podle ministra chce Brusel Británii vykrvácet svými účty. „Jejich logika je kuriózní – úplně jako bychom měli platit za každou tiskovou zprávu, ve které Evropská komise oznamuje mnohamiliardové platby na lov krevet u Yucatánu nebo cokoli jiného. To není rozumné,“ prohlásil Johnson. Podle šéfa britské diplomacie v průběhu let platila unii ze svého rozpočtu a bude nutné spočítat odpovídající hodnotu těchto aktiv. Britská vláda spočítala, že Londýn má nárok na 14 miliard liber v různých aktivech, mimo jiné i v unijních nemovitostech, a také na 9 miliard liber z majetku Evropské investiční banky.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vladimír Ustyanovič: Who is who neboli Kdo je kdo

8:22 Vladimír Ustyanovič: Who is who neboli Kdo je kdo

Paní Černochová se zase "vyznamenala". Spolu s premiérem Fialou a také s bakalářem Lipavským, kdy si…