Jan Urbach: Britští konzervativci jdou ke dnu

13.02.2023 21:53 | Komentář

Podle průzkumu pro britský deník Daily Telegraph by v hypotetických předčasných parlamentních volbách byla dnes vládnoucí Konzervativní strana dokonce vymazána z pozice hlavní opoziční strany.

Jan Urbach: Britští konzervativci jdou ke dnu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Velké Británie

Poslanecká křesla by ztratili jak dnešní premiér Rishi Sunak, tak jeho předchůdci Boris Johnson a Liz Truss. Podle rozsáhlého průzkumu, dotazováno bylo 28 tisíc Britů, by si Labouristická strana polepšila o 306 křesel, čímž by se počet poslanců dostal na rekordních 509 z celkového počtu 650 křesel.

Toryové by klesli z 365 křesel získaných ve volbách v roce 2019 na pouhých 45. Druhou nejsilnější stranou v Dolní sněmovně by byla Skotská národní strana SNP s 50 poslanci. Liberální demokraté by podle průzkumu více než zdvojnásobili počet poslanců z 11 na 23.

Průzkum se konal mezi 27. lednem a 5. únorem, než premiér Rishi Sunak provedl změnu svého ministerského týmu. Potvrzuje situaci, kdy se Konzervativní strana utápí zejména v obviněních z korupce a klientelismu.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Poučení ze Zašové

10:14 Zdeněk Jemelík: Poučení ze Zašové

Valašská vesnice Zašová má pevné místo v mých vzpomínkách na vzdálené mládí, proto mě zaujala zpráva…