Jan Urbach: Brusel by měl Kyjevu více pomáhat, míní ukrajinský ministr zahraničních věcí

18.06.2017 16:00

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Pavel Klimkin v rozhovoru pro rakouský časopis Profil řekl, že vnímaní Ukrajiny v EU se tři roky po Majdanu výrazně změnilo v pozitivním směru. „Podpora existuje. Ale dělá EU pro Ukrajinu dost? Možná ne tak docela," pronesl šéf rezortu zahraničních věcí Klimkin.

Jan Urbach: Brusel by měl Kyjevu více pomáhat, míní ukrajinský ministr zahraničních věcí
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Pavel Klimkin

Klimkin v rozhovoru také zmiňuje otázku členství Kyjeva v NATO a tvrdí, že Ukrajina může být alianci užitečná. „Západní aliance se musí připravovat k novým výzvám a s Ukrajinou to bude lehčí než bez nás," řekl. Partneři z NATO se prý od Ukrajiny mohou mnohé naučit., jde o taktiku, výdrž a bojovou připravenost, bez toho prý moderní zbraně nepomohou. V souvislosti s „taktikou, výdrží a bojovou připraveností“ se ovšem nutně musí vybavit řada aspektů tzv. Antiteroristické operace na východě Ukrajiny, jíž průběh svědčí o pravém opaku.

Vstup Ukrajiny do EU podle Klimkina proběhne tehdy, až k němu bude připravena samotná EU. Přitom se diplomat vyjádřil, že Brusel by mohl Kyjevu více pomáhat. Ukrajinská Nejvyšší rada schválila zákon, kterým Ukrajina opouští bezblokové postavení a definuje členství v NATO jako prioritu zahraniční politiky.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…