Jan Urbach: CIA a ukrajinští nacionalisté

28.03.2023 19:33 | Komentář

Již od 50. let plánovala americká CIA využít Ukrajinu proti tehdejšímu Sovětskému svazu, resp. Rusku. Svědčí o tom odtajněné dokumenty CIA, podle kterých bylo cílem „využívat ukrajinské nacionalistické tendence jako nástroje politické a psychologické války“. Tyto dokumenty se nyní opětovně objevily v amerických sociálních médiích.

Jan Urbach: CIA a ukrajinští nacionalisté
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: CIA, ilustrace

Ukrajinský nacionalismus je podle nich značně silnější v západních částech Ukrajiny než na východě, ale není omezen jen na Halič. Dokud existuje nacionalistická síla, mají podle CIA Američané povinnost ji podporovat, aby ji bylo v každou chvíli mobilizovat k většímu využití.

CIA charakterizuje dva nástroje takovýchto aktivit. Jde o zámořské vedení Ukrajinské hlavní osvobozenecké rady. Tato skupina má být zapojena bezprostředně, poskytovat klíčový personál a působit jako základna ukrajinských emigrantů odpovědných za některé části operačního programu. Dále jde v projektu o Organizaci ukrajinských nacionalistů (OUN) jako skupinu bezprostředně angažovanou v zajištění personálu a operační podporu činností spojených s projektem.

Anketa

Má vláda zvýšit základní sazbu DPH z 21 % na 23 %?

4%
96%
hlasovalo: 26158 lidí

Jako cílovou skupinu CIA uváděla 40 milionů obyvatel sovětské Ukrajiny, kteří jsou největší „menšinou“ v SSSR. Protože ukrajinský nacionalismus je podle CIA stále jednou z nejdůležitějších politických otázek sovětského režimu, hlavní tlak ve vysílání a propagandistických materiálech má být zaměřen¨ na následující skupiny: zemědělci a průmysloví dělníci, intelektuálové (spisovatelé, vědci, umělci), skupiny studentů a mládeže, navrátilci z emigrace a bývalí bojovníci podzemí.

Využívána má být ukrajinská menšina v Polsku (okolo 400 tisíc lidí), zejména jako distributoři propagandistických matriálů přátelům, příbuzným a dalším kontaktům v SSSR a také ukrajinští emigranti v západní Evropě, Jižní Americe a Austrálii (asi 300 tisíc lidí).

Projekt měl být udržován při životě tak dlouho, jak dlouho bude naplňovat cíle CIA.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla