Jan Urbach: Dubčekova busta v Radě Evropy

28.06.2018 11:01

Slovenský premiér Petr Pellegrini dnes v Parlamentním shromáždení Rady Evropy (PACE) odhalil bustu Alexandra Dubčeka. Přítomný byl také generální tajemník Rady Evropy, norský socialistický politik Thorbjorn Jagland.

Jan Urbach: Dubčekova busta v Radě Evropy
Foto: commons.wikimedia.org
Popisek: Alexander Dubček v srpnu roku 1968

Jak uvádí na Facebooku slovenský poslanec Ľuboš Blaha, Jagland v dojemném projevu vyjádřil názor, co Dubček pro jeho generaci znamenal a jaký to byl dobrý člověk s hodnotovým zakotvením. Na závěr potom došel k bustě a upřímně dojatý ji přátelsky objal. Alexandra Dubčeka osobně poznal a nesmírně si ho – tak jako celá generace levicových lidí v západní Evropě – vážil.

Dubček je v Evropě fenomén. Je symbolem demokratického socialismu, po po kterém v roce 1968 toužila prakticky celá Evropa. Západ se chtěl zbavit kapitalismu, východ stalinismu a všichni chtěli to, co reprezentoval Dubček – socialismus a demokracii, připomíná Blaha. I dnes je Dubček pro mnohé dnešní politiky stále ikonou.

Alexandr Dubček svého času napsal: „Věřil jsem v myšlenku socialismu. Moje víra byla čistá a plná. Pro šťastnější život lidstva jsem byl připravený dát k dispozici svůj rozum, srdce i celou svoji duši“.

Dubčekova vize socialismu s lidskou tváří je v této chvíli u nás potlačována a znehodnocována. Blaha se v informaci o odhalení busty vyznává z víry v demokratický socialismus. Není v tom jistě sám, což ostatně vyjádřilo i odhalení busty v Radě Evropy.  A v tom je naděje.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.