Jan Urbach: Kancléřka Merkelová by měla o Řecku mlčet

10.07.2015 20:34

Německá kancléřka Angela Merkelová zaujímá vůči Řecku tvrdý postoj. Ve skutečnosti by měla být hodně potichu a sedět v koutku. Má totiž, jak se lidově říká, máslo na hlavě.

Jan Urbach: Kancléřka Merkelová by měla o Řecku mlčet
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléřka Angela Merkelová

V roce 2011 totiž Merkelová společně s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym tehdejšímu řeckému předsedovi vlády Jorgosi Papandreovi řekla, že Řecko dostane finanční pomoc pouze v případě, že objedná letadla od koncernu EADS.

Připomeňme známou skutečnost, že tento koncern se později dostal do podezření z podplácení politiků v řadě zemí. Merkelová také údajně kladla jako podmínku odebrání německých ponorek, které řecké vojenské námořnictvo nechtělo přijmout z důvodů kvality. Jaká tedy ve skutečnosti byla tehdejší pomoc a kdo z ní skutečně profitoval? Řekové, kteří v roce 2012 vydali z rozpočtu 18 procent na vojenské účely, to rozhodně nebyli. Navíc Mezinárodní měnový fond a Evropská unie v roce 2013 přiměly Řecko k likvidaci malého, ale moderního a zejména výnosného vojenského průmyslu.

O práci tehdy přišlo více než dva tisíce lidí. To jsou ovšem skutečnosti, na které se nějak zapomíná a v současnosti jsou v rámci rozdmýchávání protiřeckých nálad tabuizovány. Stejně jako drzé německé odmítání dluhu 54 miliard eur za vynucené půjčky, které Řecko v letech 1942 až 1944 poskytlo nacistickému Německu. Tvrzení německých politiků, že dluhy se mají platit, snad platí nejen pro Řeky. Kancléřka Merkelová by měla být k Řecku velmi zdrženlivá. Je přece kancléřkou pouze v Berlíně a jak již řečeno, navíc s máslem na hlavě.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …