Jan Urbach: Katar klade podmínky, chce smlouvu na dvacet let

26.06.2022 7:37

Podmínkou Kataru, kde evropské země naléhavě hledají náhradu za ruský plyn, je podepsání dlouhodobé smlouvy na dodávky zkapalněného zemního plynu na 20 dobu let, uvedla to agentura Bloomberg.

Jan Urbach: Katar klade podmínky, chce smlouvu na dvacet let
Foto: pixabay.com
Popisek: Těžba zemního plynu - ilustrační foto

Podle agentury je však tato podmínka v Evropě považována za příliš přísnou. Evropská unie prosazuje krátkodobou dohodu, Katar ale nechce učinit ústupky. Jednání se prý již v březnu z těchto důvodů zastavila.

Katar byl označován za hlavního beneficienta energetické krize v Evropě. V roce 2022 by země mohla vydělat 114 miliard dolarů na vývozu plynu a do roku 2027 by mohla zvýšit prodej LNG o 60 procent. Jeho vyjednavačům jde však o oprávněný požadavek dodavatelské bezpečnosti.

Široce projevované evropské plány na nalezení alternativy k dodávkám plynu z Ruska jsou tak mimořádně nejisté.

Anketa

Je zákrok Fialovy vlády proti cenám energií dostatečný?

0%
98%
hlasovalo: 25850 lidí

Přitom podle šéfa Mezinárodní energetické agentury Fatih Birol se Evropa musí do zimy připravit na úplné přerušení dodávek plynu z Ruska. Ruský velvyslanec při EU připustil možnost úplného zastavení dodávek, a to v souvislosti se situací okolo plynovodu Nord Stream 1.

Zatím snížení dodávek souvisí s problémy s údržbou turbín odeslaných do Kanady. "Víme, že jsou problémy s turbínami, s jejich údržbou - turbína není vrácena a byla někde zablokovaná," řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov novinářům. Podle něj je to důsledek sankcí.

Toto potvrdila také společnost Siemens Energy s tím, že turbínu, která je v Montrealu, nelze vrátit kvůli sankcím. Turbíny byly vyrobeny v Kanadě a musí se tam pravidelně posílat na údržbu.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla