Jan Urbach: Kyjev vydává známku s hořícím Kerčským mostem

13.10.2022 7:35 | Komentář

Evropská komise dnes uvedla, že nedůvěřuje oficiálním informacím Ruska o teroristickém útoku na Kerčský most, připsaný Moskvou Kyjevu. Zřejmě jí unikly některé informace.

Jan Urbach: Kyjev vydává známku s hořícím Kerčským mostem
Foto: Twitter
Popisek: Kerčský most v plamenech

Pokus o destrukci silničního a železničního Kerčského mostu, který vede z Kerčského poloostrova přes ostrov Tuzla a Tuzlanskou kosu na Tamaňský poloostrov, má s největší pravděpodobností navzdory pochybnostem Bruselu na svědomí Kyjev.

„Vyhození Kerčského mostu do povětří je speciální operace Bezpečnostní služby Ukrajiny (SBU)," řekl totiž krátce po výbuchu Ukrajinské nezávislé informační agentuře (Unian) mluvčí spojený se službami.

Také poradce Kanceláře prezidenta Ukrajiny Mychajlo Podoljak přiznal odpovědnost Ukrajiny za teroristický útok na most. „Krym, most, začátek. Všechno nezákonné musí být zničeno, všechno ukradené musí být vráceno Ukrajině, všechno okupované Ruskem musí být zničeno,“ prohlásil po teroristickém útoku.

Již před řadou týdnů Oleksij Arestovyč, rovněž poradce v kanceláři prezidenta Zelenského, uvedl, že Ukrajina by mohla zaútočit na most, „jakmile se objeví první technická možnost“.

Americký list  The New York Times, který v Bruselu zřejmě nečtou,  s odvoláním na své zdroje krátce po akci uvedl, že výbuch na mostě byl prací ukrajinských tajných služeb.

Se zajímavým postřehem potom přišel britský deník Daily Telegraph, který uvádí: „Ukrajina vydává známky věnované výbuchu Kerčského mostu několik hodin po útoku. To vyvolává otázky o povaze exploze.“ Není co dodat.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Divé činy v pozadí divočiny

9:39 Ladislav Jakl: Divé činy v pozadí divočiny

Až pojedu zítra (3. května) od Mariánských lázní směrem na Cheb, budu se dívat doprava. Což se na to…