Jan Urbach: Litevští diplomaté utekli z Číny

22.12.2021 17:02 | Komentář

Sdělovací prostředky v úterý informovaly, že ze dne na den evakuovali diplomaté Litvy velvyslanectví v Pekingu. To je dnes údajně zcela prázdné. Litevci tvrdí, že ambasádu opustili z obav o bezpečnost po údajném zastrašování. Čínské ministerstvo zahraničí prohlásilo, že Litva měla neopodstatněné obavy a navíc prý nikdy otázku osobní bezpečnosti diplomatů v Číně nenastolili.

Jan Urbach: Litevští diplomaté utekli z Číny
Foto: archiv
Popisek: Pobaltí

Mluvčí ministerstva uvedl, že pokud Litva nebude respektovat reálné skutečnosti a bude unikat od odpovědnosti, vystaví vztahy mezi oběma státy velké zkoušce.

Připomeňme, že vztahy mezi oběma státy jsou v poslední době napjaté poté, co  se Vilnius  rozhodl otevřít tento čtvrtek diplomatické zastoupení na  Tchaj-wanu. Čína chtěla, aby litevská strana nepoužívala termín „velvyslanectví“, ale označení pro nižší stupeň zastoupení  „kancelář chargé d’affaires”.  Navíc Litva již  umožnila,   aby si Tchaj-wan ve Vilniusu zřídil fakticky velvyslanectví.

Velvyslanectví mají v Tchaj-peji některé země jako Británie, USA a Austrálie.

List „The Times“ uvádí, že úprk Litevců se povedl díky pomoci diplomatických misí jiných států v hlavním čínském městě Pekingu.  Závěrečnou evakuaci sledovali příslušníci čínské tajné služby a policisté v civilu.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…