Jan Urbach: Maďarsko chce setrvat v Unii, nechce ale říši

19.08.2016 15:14

“Navzdory všem výhradám, které máme vůči Evropské unii, musíme konstatovat, že zásadním zájmem Maďarska je členství v unii,” řekl v rozhovoru pro dnešní vydání týdeníku “Heti Valász” předseda maďarského parlamentu László Kövér.

Jan Urbach: Maďarsko chce setrvat v Unii, nechce ale říši
Foto: archív autora
Popisek: László Kövér

Kövér dodal, pro členství v unii hovoří národní politické zájmy, ale také třeba možnost studovat nebo pracovat v jiných unijních státech. Připojil ovšem, že by byl nerad, kdyby se unie časem měnila v říši, která potlačuje národní cítění. Předseda parlamentu se v rozhovoru také vyjádřil k referendu o přistěhovaleckých kvótách, které se uskuteční na počátku října. “Někteří politici pravidelně obviňují Maďarsko, že omezuje demokracii.

Titíž se nyní tváří kysele, když lidé budou mít možnost vyjádřit svůj názor na klíčovou otázku domácí a evropské politiky, a to nejdemokratičtějším způsobem, lidovým plebiscitem,” vyzdvihl v jedné z odpovědí László Kövér. V té souvislosti je třeba připomenout vyjádření předsedy Evropské komise Jeana-Clauda Junckera, že Maďarsko bez ohledu na výsledek referenda bude muset v otázce kvót splnit všechny své závazky vyplývající z členství v Evropské unii. V Bruselu se řada stoupenců upevňování unie obává, že Maďarsko svým referendem může povzbudit i jiné státy. Samotná maďarská opozice prohlašuje, že Fidesz premiéra Viktora Orbána tímto referendem připravuje vystoupení z unie.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: FARA?! Už i u nás?!

8:22 Pavel Foltán: FARA?! Už i u nás?!

Leckdo leckde by si možná chtěl zaparafrázovat s okřídlenou hláškou z filmu: „Tak co zas máte Kelišo…