Jan Urbach: Merkelové spokojenost, Hollandova arogance a vyhrožování

11.03.2017 20:59

Summit lídrů členských států Evropské unie prodloužil Donaldu Tuskovi mandát předsedy Rady Evropy, a to navzdory opačnému názoru nynější polské vlády. Ministr zahraničních věcí Polska Witold Waszczykowski ve vysílání polského rozhlasu vyjádřil pochybnosti o průběhu jednání i volby. Např. kandidát Poláků Jacek Saryusz-Wolski nebyl maltským předsednictvím ani představen. Vláda ve Varšavě prý chce být v Evropské unii, ale očekává, že v unii budou platit určité zásady. „Částečně jsou ty zásady sepsány, částečně ne a částečně jsou průběžně interpretovány,“ uvedl.

Jan Urbach: Merkelové spokojenost, Hollandova arogance a vyhrožování
Foto: bundeskanzlerin.de
Popisek: Angela Merkelová, německá kancléřka

Polská premiérka Beata Szydlo na závěr summitu odmítla podepsat jeho závěry, což by mělo podle premiérky znamenat faktickou neplatnost usnesení představitelů členských států. S volbou Tuska souhlasících 27 států tedy přijalo rozhodnutí o prodloužení jeho předsednické mise samostatně.

Kriticky na postoj Szydlo zareagovala letitá patronka Tuska Angela Merkelová a také francouzský socialistický prezident Francois Hollande, který podle diplomatů měl Polákům říct: „Vy máze zásady, my máme fondy“. První reakce ukazují, že ani ne způsob volby Donalda Tuska a tím naplnění přání Berlína, ale Hollandův výrok s prvky arogance, nadřazenosti a vyhrožování přivítají protiujní politici jako silný urgement proti Bruselu.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.