Jan Urbach: Milion euro z Budapešti na podporu slovenské SMK?

15.07.2016 13:22

Slovenské orgány budou prověřovat podezření, že maďarská vláda financovala prostřednictví občanského sdružení Főnix Stranu maďarské komunity (v minulosti Strana maďarské koalice). Šetření zahájila Státní volební komise, která má také kontrolovat financování politických stran.

Jan Urbach: Milion euro z Budapešti na podporu slovenské SMK?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezidentský palác v Bratislavě, sídlo slovenské hlavy státu

Ministerstvo vnitra podezření publikované deníkem Új Szó a poté i dalšími sdělovacími prostředky předává orgánům činným v trestním řízení. Sdružení Főnix v Šale dostalo z Maďarska od roku 2012 téměř milion eur. Peníze měly být využity na podporu rozvoje maďarské menšiny na Slovensku. Taková činnost sdružení není ale známá. Peníze poukázala Maďarská národní loterijní společnost (225 tisíc), státní Nadace Gábora Bethlena (64 tisíc) a také přímo od úřadu maďarské vlády (645 tisíc). Vcelku odůvodněné je podezření, že prostřednictvím Főnixu byla financována Strana maďarské komunity. K této domněnce vede zjištění, že např. předseda sdružení Ľudovít Pósa v roce 2014 daroval straně 45 tisíc eur.

Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…