Jan Urbach: Na Ukrajině rozkvétá nacionalismus a fašismus, říká bývalý polský premiér

16.02.2017 15:48

Bývalý polský premiér a šéf Svazu demokratické levice Leszek Miller podpořil jako pravdivé vyjádření předsedy strany Právo a spravedlnost Jarosława Kaczyńského, že Ukrajinci se s Banderou do Evropy nedostanou. Podle Millera se vyčerpává polská tolerance k antipolským projevům na Ukrajině.

Jan Urbach: Na Ukrajině rozkvétá nacionalismus a fašismus, říká bývalý polský premiér
Foto: Daniela Černá
Popisek: Bývalý polský ministerský předseda Leszek Miller

Bývalý premiér na stránkách listu „Super Express”uvedl, že minulý týden ukrajinský Institut paměti národa zahájil kampaň spojenou s oslavami 75. výročí vzniku Ukrajinské povstalecké armády (UPA). Miller připomenul slova kyjevského prezidenta Petro Porošenka, který řekl, že při uznání příslušníků UPA a Bandery za národní hrdiny nemá Ukrajina přihlížet ke kritickým názorům jiných států, včetně jejich oficiálních protestů a negativních reakcí.

„Rozkvět ukrajinského nacionalismu a fašismu se děje ve chvílích, kdy většina obětí vraždění na Volyni nemá hroby. Jejich kosti jsou rozsypávány po polích, lesích a cestách Volyně,“ říká Miller. Dodává také, že na Ukrajině platí zákon, který umožňuje trestání těch, kteří by znevažovali veterány zločineckých organizací nebo negovali smysl jejich boje.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…