Jan Urbach: Německý spor o Nord Stream 2

21.12.2015 17:15

Německá média upozorňují na konflikt ve vládní koalici o plynovod Nord Stream 2. Christoph Bergner z CDU prohlásil, že podle jeho soudu je jednota EU důležitější než vztahy s Ruskem. Narážel tím na polský odpor proti plynovodu. Naopak koaliční SPD projekt podporuje.

Jan Urbach: Německý spor o Nord Stream 2
Foto: Nord-Stream
Popisek: Nord-Stream-mapa

Ministr hospodářství a energetiky Sigmar Gabriel (SPD) uvedl, že plánovaný plynovod je v „souladu s německými zájmy“. Podle jeho vyjádření je kancléřka Angela Merkelová téhož názoru. Gabriel podtrhl, že plynovo Nord Stream je „ekonomicky výhodný i pro jiné státy EU, v tom Francii“.

Podle jeho vyjádření má projekt i politické aspekty. „Nejdůležitějším je, aby Rusko do roku 2019 udrželo v provozu tranzit přes Ukrajinu a byla tak zajištěna energetická bezpečnost východní Evropy a při realizaci projektu dodržování evropských a německých předpisů,“ uvedl. Gabriel řekl, že v průběhu posledního setkání s Vladimirem Putinem nabyl dojmu, že Rusko tento postoj chápe a akceptuje a hledá konstruktivní řešení.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Keller: Pevnost jako řešeto

11:34 Jan Keller: Pevnost jako řešeto

Evropa je připravena posilovat svoji vojenskou přítomnost na východní hranici, aby zabránila možné r…