Jan Urbach: Normalizátor Jeremić chce být v čele Srbska

17.01.2017 19:15

Srbský normalizační politik Vuk Jeremić včera oznámil, že se chce stát hlavou státu a bude v letošních volbách kandidovat na prezidenta. V letech 2007 až 2012 byl ministrem zahraničních věcí a Srbsko orientoval na úzké vztahy s Evropskou unií. Mnozí považují za odpudivý jeho vstřícný postoj k Mezinárodnímu trestnímu tribunálu pro bývalou Jugoslávii a jeho podíl na vydávání Srbů do Haagu.

Jan Urbach: Normalizátor Jeremić chce být v čele Srbska
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Na ilustračním snímku V. Jeremić a J. Solana.

Jeremić studoval na Univerzitě v Cambridgi ve Velké Británii a na Harvardu v USA. Jako ministr zahraničí se podílel na zlepšení vztahů mezi Srbskem a Západem. Jeho role byla oceněna postem předsedy Valného shromáždění OSN v letech 12012 – 2013. V minulosti byl členem Demokratické strany, ze které byl v roce 2013 vyloučen, když nesložil poslanecký mandát.

V současnosti není jasné, zda by ho v prezidentských volbách podporovala některá z významných politických stran. Prezidentem Srbska je nyní Tomislav Nikolić, který zatím oficiálně neoznámil kandidaturu na další funkční období. Vláda v Bělehradu sice vystupuje formálně pro užší vazby s Bruselem, ale současně se odmítá zapojit do protiruských akcí. Odmítla např. sankce proti svému tradičnímu spojenci.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

12:26 Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

Dnes nepíšu glosu. O smrti se glosy nepíší. Dnes chci ještě několika svými řádky vzpomenout na Mirka…