Jan Urbach: Nostalgie po Sovětském svazu

28.12.2018 22:24

Levada Center, ruská nevládní organizace pro výzkum veřejného mínění, každoročně sleduje míru nostalgie občanů k Sovětskému svazu před rokem 1991.

Jan Urbach: Nostalgie po Sovětském svazu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ruská vlajka

Zpráva za rok 2018 ukazuje další růst těchto nostalgických pocitů. V porovnání s předchozím rokem, kdy průzkum ukázal 58 procent „nostalgiků“ to letos je již 66 procent.

Hlavním důvodem lítosti nad rozpadem Sovětského svazu je zničení  hospodářského systému (52 %) a ztráta pocitu, že jsou občany mocného státu (36 %). Podle 60 % respondentů průzkumu  bylo možné rozpadu státu předejít.   Podle zprávy k průzkumu je pravděpodobným důvodem vysokého nárůstu nostalgických pocitů zřejmě snaha ruské vlády postupně zvýšit věk pro odchod do důchodu  z nynějších 60 na 65 let u mužů a z 55 na 63 let u žen. Důchodový věk se mění poprvé po 90 letech.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …