Jan Urbach: Pfizer neplatí daně, díky zákonům Nizozemska

14.05.2021 15:26 | Komentář

Farmaceutická společnost Pfizer vydělává v Evropě miliardy eur na vakcínách proti COVID-19, ale vyhýbá se placení daní pomocí nizozemského daňového zákona, informuje web „Follow the Money“.

Jan Urbach: Pfizer neplatí daně, díky zákonům Nizozemska
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vakcína proti koronaviru, ilustrační foto

Vyšetřovací žurnalistická platforma Follow the Money odhalila, že výrobce vakcín Pfizer se společností se sídlem v Capelle aan den IJssel ve středním Nizozemsku neplatí v zemi přes svůj miliardový obrat žádné daně. Očekává se, že z prodeje vakcíny proti COVID-19 vyvinuté společně s německou společností BioNTech dosáhne Pfizer zisk více než 21 miliard euro. V prvním čtvrtletí roku 2021 se tržby společnosti zvýšily o 42% a dosáhly 14,6 miliard dolarů.

Portál píše, že miliardy euro jsou převáděny přes daňové ráje. Podle novinářů je mnoho obchodů mimo USA řízeno právě přes v Nizozemsku sídlící společnost CP Pharmaceuticals International CV (CPPI). Její zisky se pohybovaly od 10 miliard dolarů v roce 2010 k 20 miliardám v roce 2017. Celkově se v daném období jedná o 169,5 miliardy dolarů.

Ukazuje se ale, že firma v Nizozemsku neplatí žádné daně. Follow the Money cituje výroční zprávu společnosti, podle které „v souladu s nizozemskými daňovými zákony CPPI nepodléhá nizozemskému zdanění právnických osob“. Všechny zisky jsou tak společníkům vypláceny jako dividendy, které nejsou zdaňovány.

Z před několika měsíci publikované zprávy „Tax Justice Netherlands“ vyplývá, že Nizozemsko je z pohledu daňových úniků na čtvrtém místě mezi státy a teritorii. Například společnost Google přes Nizozemsko za 8 let převáděla 129 miliard euro, čímž unikla placení daně v USA, přičemž nizozemská státní pokladně to přineslo pouhých 25 milionů euro. Jiným příkladem jsou čtyři největší světoví producenti tabákových výrobků, kteří každoročně přes Nizozemsko převádějí na Bermudy bez zdanění 7,5 miliardy euro.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …